Sveti Lovrenc nad Postojno - odličen trening s strmim, a kratkim vzponom

Sveti Lovrenc nad Postojno - odličen trening s strmim, a kratkim vzponom (foto: DDD) DDD
5. 3. 2021

Vzpon na sv. Lovrenc iz vasi Studeno je hiter, a zelo strm, tako da boste pošteno grizli kolena in lovili sapo. Odličen trening za dobro kondicijsko pripravljenost, čvrsto zadnjico in predpriprava za poletne pohode po slovenskih vršacih.

Gora ali sv. Lovrenc je 1019 metrov visoki vrh tik nad vasjo Studeno pri Postojni in je precej priljubljen pri okoliških prebivalcih.

DDD


Z vrha se razprostira lep razgled proti Postojnski kotlini in hribovju nad Postojno in Cerknico, na ostale strani pa razgled ovira gozd.

DDD

Na sedlu tik pod vrhom stoji obnovljena majhna cerkvica sv. Lovrenca. Velja za eno najstarejših na Postojnskem, saj se prvič omenja že leta 1391. Cerkev, na kateri so vidni vplivi istrskega stavbarstva, je posvečena sv. Lovrencu, ki je zavetnik proti požarom. 

DDD


Vzpon na sveti Lovrenc je mogoč po več različnih pešpoteh, ki so lahko prehodne in dobro označene ter primerne za družinski izlet. Najbolj priljubljena pot je iz vasice Studeno. Do vrha boste hodili dobro uro, v tem času pa boste opravili približno 400 višinskih metrov.

Še nekaj idej za izlet: Volnik ali Monte Lanaro (546m) - vrh ob meji z Italijo nad Tržaškim zalivom ali Bukov vrh s cerkvijo Žalostne Matere Božje