Trem Slovencem uspel izjemen podvig: preplezali so prvenstveno smer v Himalaji! Tako so jo poimenovali

Trem Slovencem uspel izjemen podvig: preplezali so prvenstveno smer v Himalaji! Tako so jo poimenovali (foto: Bor Levičnik (PZS)) Bor Levičnik (PZS)
10. 11. 2022

Čestitke alpinistom Matiji Volontarju, Boru Levičniku in Žigi Oražmu! 👏

Uigrana ekipa treh slovenskih aplinistov se že dobro pozna, saj so plezali skupaj tako doma v slovenskih gorah kot v Južni Ameriki. Vsi so nekoč pripadali Slovenski mladinski alpinistični reprezentanci. Njihov prvi cilj v nepaljski Himalaji je bil skoraj 7000 metrov visok Tengi Ragi Tau (6938m). 

Preobrat se je zgodil, ko sp Matija, Bor in Žiga med aklimatizacijo opazili še eno zanimivo možnost: Pomlaca. To je manj znani 6180 m visok vrh, ki se imenuje tudi Ngole East.

"Začetek našega potovanja v Nepalu se je začel v dežju, blatu in nervoznem čakanju na izboljšanje vremena. Notranji let je bil odpovedan in tako smo si podaljšali pot v bazo za štiri dni. V bazi je po 12-ih dnevih dež končno ponehal in začeli smo se aklimatizirati. Prvič smo si imeli tudi možnost ogledati hribe, ki obdajajo dolino Thame in kmalu je našo pozornost pritegnila zahodna stena šesttisočaka Pomlaca. Motivacija za popolnoma nedotaknjeno in plezalsko zanimivo steno je bila večja od načrtovanega cilja, tako smo se odločili za poskus," je dodal Bor Levičnik.

Srednji del smeri v dobrih razmerah Matija Volontar

Srednji del smeri v dobrih razmerah

Do vrha izjemno hitro

Alpinisti niso zapravljali časa in so pot do vrha osvojili izjemno hitro. Navadnemu pohodniku se bo 8 ur zdelo veliko, za podvig v Himalaji pa je to odličen čas.

"Po dobrih 8 urah plezanja smo tako stopili na vrh. Izjemen občutek! Izbrali smo drug sestop, ki sledi grebenu v smeri vzhoda preko bolj ali manj izpostavljenih snežnih in skalnih vesin. Razmere v steni so bile, z izjemo kratkega odstavka v srednjem delu, zelo dobre, kar nam je omogočilo hitro napredovanje in izvedbo ture v dveh dneh. Pripravili smo se namreč na tridnevno turo," je razložil Volontar. Ekipa se je nato vrnila v svojo bazo, v vas Thyangbo.

Matija Volontar
Poimenovanje prvenstvene smeri po prigodi med potjo

Ker so fantje prvi preplezali to smer, so jo lahko tudi poimenovali. Navdih so dobili v občutku, ki ga je verjetno izkusil že vsak alpinist. Smer so poimenovali Screaming Barfies, kar bi nekako v slovenščino prevedli, da je to tisti občutek, ki ga dobiš v prstih, ko po otrplosti od mraza ponovno začne krožiti kri in takrat zelo boli. "Smer ponavadi dobi ime po prigodi, ki se zgodi med samim plezanjem. Tokrat  je bil med plezanjem peklenski mraz, ki je povzročil krike ob vračanju krvi v ude."

Alpinisti so bili zaradi lokalnih govoric prepričani, da so preplezali deviški vrh Pomlace. Z nekaj brskanja po spletu in klici so ugotovili, da je leta 2005 na vrhu že stala francoska ekipa, so pa vseeno prvi, ki so preplezali zahodno steno. 

PZS

Povedali so nekaj besed o njihovi odpravi: 

Bor Levičnik: "En mesec Himalaje ponuja doživetje, ki se mi je vtisnilo v spomin za zelo dolgo časa. Med spomine štejem tako majhna zmagoslavja, kot spodrsljaje, s katerimi sem se redno spopadal." 

Matija Volontar: "Vesel sem, da je pri odločitvi o zamenjavi cilja prevladala negotovost le-tega. To nam je omogočilo, da smo se znebili vseh morebitnih predsodkov in samo uživali v podvigu. Mogoče uspe, mogoče ne. Na koncu se je naš skok v neznano obrestoval."

Žiga Oražem: "Ni nam šlo vse tako, kot smo si zamislili, ampak smo se prilagodili, spremenili prvotne načrte in uspeli. Na poti smo imeli par nesoglasij, ki smo jih uspešno premagali."