Hoja po ravni tlakovani površini je dober način, da ostanete fit, še posebej, če vsak dan naredite 7000 korakov ali več. Če pa želite povečati izgorevanje kalorij in se izzvati, razmislite o spremembi terena, po katerem hodite.

Če imate možnost, da se povzpnete na hrib ali ga popolnoma obidete, izberite prvo možnost. Plezanje porabi več kalorij kot hoja po ravnem, pravi ameriški zdravnik in trener Mike Bohl.

Tudi na terenu, po katerem se premikaš, ni isto. Hoja po pesku na primer zahteva dodaten napor in porabi več kalorij kot hoja po betonskem tlaku, poudarja isti zdravnik.

Če v bližini nimate plaže ali igrišča za odbojko na mivki, ne skrbite. Odlične rezultate boste dosegli tudi s hojo po hribovitih ali gorskih poteh. Ko poskušate stabilizirati noge na neravnem terenu, porabite več energije in kalorij.

Ne pozabite le na prave čevlje – vedno se prepričajte, da hodite v čevljih, s katerimi bodo vaša stopala varna in stabilna.

Kaj je najboljše za vaše sklepe?

Če imate zdravstvene težave, izberite teren, ki je najnežnejši do vaših sklepov in nog. Najlažje je hoditi po vodi. Vpišite se na vodno aerobiko in uživajte v lahkih vajah, ki delajo čudeže s celotnim telesom, a ne obremenjujejo sklepov močno.

Bolj nežno na sklepe deluje tudi hoja po tekalni stezi, ki jo najdemo v večini fitnesov, nekateri pa imajo tudi doma. Ne boste zgrešili, če se boste odločili za sprehod po atletski stezi.

Travnate površine so mehkejše in boljše od kamnitih poti, pesek pa je izjemno nestabilen in neprijeten za hojo. Največji pritisk na sklepe predstavlja hoja po betonu.

Premislite, kaj je za vas najboljša možnost glede na vaše zdravstveno stanje in se po potrebi posvetujte s strokovnjakom, preden se lotite resnejše vadbe.

Preberite še: Kavne usedline ne bi smeli metati v smeti! Znanstveniki pravijo, da bi jo lahko uporabili tako 👇
Priporočamo tudi: Zaupajte znanosti za varnejšo hrano: Vse, kar morate vedeti o jemanju prehranskih dopolnil in izogibanju alergijam