Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicev") v naravi?

Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicev") v naravi? (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2020

Pogosto vidimo, da ljudje postavljajo v naravi kamnite skulpture oz. "možice", ko postavijo kamen na kamen. Kakšen je njihov namen? 

Med drugim lahko opazite celo morje kamnitih skulptur ob cesti na Vršič. V lanskem letu pa so postali prava moda skoraj povsod, kjer lahko najdemo kamne. Morda se na prvi pogled zdijo kot lepa umetniška stvaritev, lahko pa predstavljajo tudi težavo. Zakaj? 

S skulpturami iz kamnov oz. z možici so včasih, ko še ni bilo markacij, označevali planinske poti. Kot kažipote so jih uporabljale že stare kulture in jih lahko najdemo na keltskih ali indijanskih področjih, v mongolski stepi, v Tibetu, Andih... Ponekod, predvsem v visokogorju ali na brezpotjih, planinci s kamnitimi kažipoti še danes označujejo poti. 

1. Kamnite skulpture se postavljajo z namenom

Njihov prvotni namen je, da služijo kot kažipoti, da se ljudje ne bi izgubili. Morda se bo nekdo izgubil ravno zaradi možica, ki ga nekdo postavi kar tako, zaradi "lepšega". Postavljajo jih torej alpinisti, plezalci in planinci na neoznačenih poteh, da bi pomagali drugim, da ne zgrešijo poti. 

Možici tako izgubijo svoj namen in učinek, če jih postavljamo kar tako, ker izgledajo dobro za Instagram fotografijo. 

2. Pustimo naravo kar se da nedotaknjeno

Vsakdo, ki gre rad v divjino, ga tovrstne skulpture opomnijo, da človek zares pusti svoje sledi in vplive povsod. Kot morda popiše kamne in drevesa ter pušča smeti. Cilj človeka v naravi bi moral biti, da se ne opazi, da je tam sploh bil in tako omogoči tudi drugim, da uživajo v neokrnjenosti narave. Prav tako si veliko živali in žuželk ustvari dom pod kamnom, zato lahko s takšnimi skulpturami uničimo njihove domove in vplivamo tudi na rastline. Lahko pa se tudi zrušijo na nas ali na živali, ki vohljajo okoli... 

Morda torej kamnite skulpture niso težava, če se jih nahaja celo morje ob cesti na Vršič, saj tam ni nevarnosti, da bi se kdo izgubil, pa vendar premislite, ko jih postavljate, kakšen je vaš namen. 

unofficialnetworks.com in Smitsonian magazine, Ana Vehovar