Hokej na ledu: Kako sem prvič na drsalke stopil pri 32 letih

Hokej na ledu: Kako sem prvič na drsalke stopil pri 32 letih (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2019

Igra, ki sem jo od nekdaj želel igrati, a nisem imel poguma, da bi se odpravil na hokejsko akademijo Anžeta Kopitarja. Nisem imel niti opreme. Še huje – prvič sem na drsalke stopil pri 32 letih in do lanske sezone sem drsal le tolikokrat, da sem se znal za silo ustaviti.

Imel sem več kot dovolj izgovorov, da ne grem na led. Roko na srce in z malo sarkazma, res nisem niti bil nek potencial.

A zdaj bom hokej kot rekreacijo igral že drugo zimo zapored in tudi vi ga lahko …

… pravočasno naključje …

Moj starejši sin trenira hokej že nekaj let. Pri hokeju na ledu velja, da moraš začeti zelo mlad. Pri 8, 9 letih si lahko že prestar. Jaz, pri 36 letih, sem bil lani že krepko čez to mejo. A ker je sin tesno povezan s hokejem, se poznam tudi z njegovimi trenerji.

Tako sem na poti iz turnirja na Jesenicah od Andraža, trenerja najmlajših selekcij pri HK SŽ Olimpija, izvedel, da se je lotil posebnega projekta. Da želi hokej na ledu približati ljudem, povečati njegovo priljubljenost. Del tega projekta pa je, da se bo sedaj možno hokej na ledu naučiti tudi pri mojih letih.

K sreči sva imela to debato ravno teden dni preden so se začeli treningi za odrasle. Tako sem imel čas se boriti s svojimi izgovori in pomisleki.

Verjetno me je imel Andraž že poln kufer, ko sem ga klical zaradi problemov kot so:
⦁ Nimam opreme

To smo rešili, tako da mi je za prvi trening Andraž izposodil nujno potrebno opremo. Rabljena oprema hokejistov ima prav poseben vonj, tako da sem že naslednji teden prišel na trening s svojo opremo. Za cca. 250 € sem dobil celotno opremo, skoraj nerabljene drsalke sem imel že prej.

Za nakup hokejske opreme imate v Ljubljani dve možnosti. Trgovino Itak Sport, ki se nahaja v BTCju in Prosports, ki se nahaja v hali Tivoli.

⦁ Ne znam dobro drsati

To je bil moj največji problem. Andraž mi je zagotovil, da so ti treningi namenjeni predvsem takšnim kot sem jaz, a da se moram znati vsaj za silo ustaviti.

Izkoristil sem ure rekreacijskega drsanja v Tivoliju in v soboto ter nedeljo po 1,5 ure vadil samo ustavljanje. V ponedeljek pa sem se že prikazal na prvem treningu.

⦁ Ne poznam nikogar

Ko sem vsem prijateljem navdušeno razlagal, da razmišljam o tem, da bi šel na hokej, se mi je hitro pridružil še Marko, kasneje pa še Matjaž in Peter.

Hitro smo se povezali tudi z ostalimi, saj nam je hokej na ledu skupna točka in postali prava ekipa, ki se vedno druži še kakšno uro po treningu.

Kako potekajo treningi hokeja na ledu?

Vsaj pol ure pred treningom se dobimo v garderobi. Tam se opremimo z vso zaščitno opremo in odpravimo na led.

Na ledu se običajno razdelimo v dve skupini – na tiste, ki nimamo predznanja in se s hokejem srečujemo prvič in tiste, ki igrajo hokej na ledu ali inline hokej kot rekreacijo in imajo nekaj več znanja.

Začnemo z ogrevanjem, da zmanjšamo možnost poškodb. Temu sledijo drsalne vaje, vaje z vodenjem ploščka ter zaključek z vajami strela na gol.

Na koncu treninga se razdelimo na dve, po znanju približno izenačeni skupini in odigramo nekaj minut hokeja.

Napredek je opazen po vsakem treningu.

OK, to so treningi, kdaj bom pa igral?

Nekaj minut se igra že na treningu. Ko enkrat pridete na te treninge, spoznate druge igralce, ki za rekreacijo igrajo hokej in/ali inline tudi drugje. Le-ti vedno potrebujejo nove igralce.

Za uspešno rekreacijo je potrebnih vsaj 20 igralcev, tako da so povsod veseli kakšne nove »okrepitve«. Igra se običajno od decembra do marca na zunanjih drsališčih, ki jih je v Sloveniji že kar nekaj.

Sam sem treninge prvič obiskoval lani, letos pa sem se že vključil na rekreacijo v Domžalah, kjer bomo igrali od decembra do marca.

Več informacij in prijava:

V Ljubljani in okolici trenutno obstajata dve šoli, kjer lahko trenirate hokej na ledu.

V Zalogu so treningi predvidoma vsako drugo soboto zvečer, s treningi pa so že začeli. Podrobnosti: www.hk-slavijajr.si

Na zunanjem drsališču v Domžalah bodo treningi potekali vsako sredo zvečer, z začetkom ob 21.00 uri. Podrobnosti: Hokej za vse. Treningi v Domžalah se začnejo v decembru, torej že čez nekaj dni.

Več informacij o tečajih lahko dobite na teh kontaktih:
  • Dvorana Zalog (ob sobotah zvečer): Peter Penca, 040 440 472, peter.penca@a1.si
  • Drsališče Domžale (vsako sredo, ob 21.00 uri). Andraž Praprotnik, 040 503 485, abchokej@gmail.com

Kot je navedeno na spletni strani hk-slavijajr.si je število ljudi omejeno na 25.

Podobna omejitev velja tudi v Domžalah, saj je prostor na ledu omejen in naenkrat lahko kvalitetno trenira le omejeno število ljudi.

Zato pokličite čim prej in se vidimo na kakšnem od treningov.