Ideja za izlet: Mimo planine Prevala na Roblek

Pot po kateri s planine Prevale nadaljujete do Roblekovega doma. (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
12. 7. 2019

Če še ne veste, kaj bi počeli za vikend, se odpravite na izlet, na katerem se lahko povzpnete na dve planini, in če imate čas skočite še do slapa. 

Vrh Roblek na zahodnem grebenu Begunjščice vas verjetno najprej spomni na pesem, ime pa je v resnici dobil po Hugonu Robleku, ki je bil pobudnik planinstva na Gorenjskem. Leta 1920 je umrl pri požigu Narodnega doma v Trstu, vrh pa je obdržal njegovo ime. Izlet je primeren tudi za otroke, saj je pot precej lepa, še posebej prvi del do planine Prevala. 

S parkirišča (ki je brezplačno) se začnete vzpenjati po poti, ki jo rahlo zakrivajo drevesa. Že kmalu boste prispeli do tunela, kjer zaradi varnosti potrebujete svetilko. Med potjo se vam odpirajo čudoviti pogledi na dolino, na travniku pa pisane cvetlice, ki jih brez skrbi občudujte, vendar pustite, da jih vidijo tudi vsi, ki pridejo za vami. 

Po približno eni uri hoje prispete do koče na planini Prevala.

*Če se odločite za krajši izlet, lahko tu naredite postanek in se vrnete nazaj v dolino

Ko si malce odpočijete, vas pot vodi naprej čez gozd in dalje mimo travnikov. V drugi polovici pot na nekaterih delih postane nevarna, zato velja dobro gledati pod noge in paziti na otroke. 

Že kmalu boste prispeli do tabel, kjer je jasno označena pot na Roblekov dom. Hoje do vrha je približno uro in pol, za izkušene planince malo manj. 

Pred Roblekovem domom se vam odpre lep razgled na Stol, Srednji vrh in Vrtačo, v sončnem vremenu pa lahko vidite celo Triglav. (Naj namignemo, da je jabolčni zavitek na vrhu precej okusen.)

Za konec izleta si lahko ogledate še Tominčev slap, ki se nahaja v neposredni bližini. 

Več fotografij si oglejte v galeriji. 

Vir: https://www.pzs.si

Preverite tudi: