Iz Sirije do Ria: Begunka Yusra Mardini cilja na olimpijske igre

Iz Sirije do Ria: Begunka Yusra Mardini cilja na olimpijske igre (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2016

Yusra Mardini je begunka iz Sirije in je plavalka. Stara je 18 let in najverjetneje se ji bo uspelo uvrstiti v ekipo begunske olimpijske ekipe športnikov. Vse to se tej čedni najstnici dogaja le leto dni zatem, ko je po Egejskem morju plavala za svoje življenje, da bi ušla vojni.

Lansko poletje sta sestri Yusra in Sarah Mardini iz vojnega Damaska krenili na pot proti Bejrutu, jo nadaljevali do Istanbula, Izmirja, prečkali sta Sredozemsko morje in želeli pristati na grškem otoku Lezbos. Med vožnjo se je čolnu, kjer se je namesto šestih peljalo 20 beguncev, pokvaril motor. Yusra, Sarah in še neznana ženska so skočile v morje in porivale čoln vse do obale. Bile so edine na krovu, ki so znale plavati.

"Zdelo se mi je zares sramotno, da bi utonila v morju, če sem plavalka," je za berlinske novinarje povedala Yusra, ki od takrat sovraži odprto morje.

Avgusta, ko bo minilo točno leto dni od plavanja za življenje, Yusra upa, da se bo njeno življenje končno zasukalo na bolj srečno stran. Zdaj živi in trenira v Nemčiji in je ena od 43 beguncev – športnikov, ki se še potegujejo za nastop na olimpijskih igrah v Riu, čeprav ne živijo v rodni domovini.

Prvič v zgodovini bo na olimpijskih igrah nastopila ekipa beguncev, ki drugače pod nobenimi pogoji ne bi mogli nastopiti na velikem tekmovanju. Nastopili bodo pod zastavo olimpijade in igrala jim bo himna olimpijskih iger. Na igre se bo najverjetneje uspelo uvrstiti le kakšnim petim, največ dobrih športnikov so našli v begunskem centru Kakuma na severozahodu Kenije, ki leži blizu z vojno prizadetega južnega Sudana.

Nad Yusro bedi trener Sven Spannekrebs, ki jo je takoj prepoznal kot velik plavalni talent ter predvsem kot izjemno predano športnico. Pravi, da dekle napreduje veliko hitreje, kot je pričakoval, saj so bile sprva v igri olimpijske igre v Tokiu 2020, a je Yusra tako hitra, da se bo poskusila kvalificirati že v Rio.

"Veliko ljudi in mladih športnikov bi se lahko zgledovalo po Yusri, saj je tako osredotočena na trening in delo. Ima jasne cilje, ki jim je podredila prav vse v življenju."

Preberite še: Življenjska zgodba Nataše Kovačević - zaznamovana s tragedijo in pogumom. Prava inspiracija!