Jernej Kruder o plezanju in odličnih slovenskih plezalkah: "Včasih zna kakšna punca raniti naš ego"

Jernej Kruder o plezanju in odličnih slovenskih plezalkah: "Včasih zna kakšna punca raniti naš ego" (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2019

Slovenski plezalec Jernej Kruder je bil v letu 2019 prisoten na prav vseh tekmovanjih, vendar kot zatrjuje sam, ima energije pred SP na Japonskem še več kot dovolj.

"Zaenkrat še nisem čutil posebnega pritiska, fizične utrujenosti. Zdi pa se mi, da bi bilo lahko v jesenskem času kako drugače. Skušam čimprej izbrisati tekme, ki so za mano, da je pritiska kar se da malo. Večjih težav ne bi smelo biti. Že od nekdaj delujem tako, da sem vse dni v letu pripravljen, najsi bo na tekme, najsi bo za skalo. Bomo videli, kaj bo prinesel čas," skomigne Jernej.

Ob tem prizna, da ima veliko srečo, saj lahko sam narekuje ritem treningov. Pred samo sezono je velik del preživel v umetni steni, zaradi česar je pogrešal stik s skalo.

"Zdi se mi, da sem izgubil stik s skalo, tako sem v zadnjih dveh tednih večkrat zbežal ven," prizna.

Svoje plezalne veščine preizkuša predvsem na slovenskih plezališčih, nemalokrat se odpravi tudi čez mejo. A o več kot dveh dneh 'počitnic' lahko le sanja.

"Sam nisem velik ljubitelj morja, vročina mi ne dane prav dobro. Prejšnja leta sem bil bolj osredotočen na balvane, tako se je sezona končala v začetku poletja. Poletje je čas, ko bi najraje pobegnil v hribe, na bolj prijetne temperature, letos pa za to enostavno ne najdem časa," potarna plezalec, ki mu je kar nekajkrat to poletje ponagajalo tudi vreme.

Svetovno prvenstvo v športnim plezanju bo avgusta zavzelo japonski Hačiodži, pa tudi naslednje leto bo plezalna karavana odpotovala v deželo vzhajajočega sonca, na OI v Tokio.

Nekateri slovenski plezalci, med drugim odlična Janja Garnbret, so že v preteklosti pričeli z učenjem japonščine, a vsi vendar niso tako nadarjeni za jezike.

"Po pravici povedano mi jeziki ne ležijo. Na srečo lahko govorim angleško, to je zaenkrat dovolj. Morda je boljše, da se ne lotim učenja japonščine," v smehu pojasni Jernej.

Ob odličnih rezultatih slovenskih deklet, Garnbretova trenutno kraljuje na svetovnem plezalnem tronu, nas je zanimalo, če se slovenski plezalci kdaj preizkusijo z dekleti. "Tudi, a po pravici povedano, raje plezam s fanti. Včasih zna kakšna punca raniti naš ego," navihano odgovori plezalec.

Preberite še: Dan v družbi Janje Garnbret: Joga, tek ali skok v blejsko jezero