Jesse Owens - največji atlet vseh časov

18. 9. 2013 Vir: Lisa

James Cleveland Owens se je rodil v Oakvillu v Alabami kot sedmi od desetih otrok Henriju in Emmi Alexander Owens. Pri Jessejevih devetih letih se je družina preselila v mesto Cleveland v Ohio. Že med obiskovanjem osnovne šole je zaradi revščine v družini opravljal priložnostna dela.

Prav tako je že v zgodnji mladosti razvil strast do teka. Atletiko je začel trenirati v srednji šoli (Fairmount Junior High School). Trener Charles Riley mu je dovolil trenirati pred šolo, saj je popoldne delal v čevljarski delavnici.

Svetovno atletsko javnost je prvič opozoril nase leta 1933 kot dijak clevelandske šole East Technical High School, ko je izenačil svetovni rekord na 100 jardov (91 metrov) s časom 9,4 sekunde.

Vpisal se je na univerzo Ohio State ter postal znan kot Buckeye Bullet z osmimi atletskimi študentskimi naslovi NCAA v dveh letih (po štiri na leto).

25. maja 1935 je na mitingu v pičlih 45 minutah postavil tri svetovne rekorde in enega izenačil (izenačil je 100 jardov, 220 jardov, 220 jardov nizke ovire ter daljina).

Segregacija

Navkljub izjemnim atletskim dosežkom je zaradi segregacije moral stanovati v 'črnskem' delu študentskega doma ter na potovanjih spati v ločenih hotelih ter jesti v posebnih restavracijah. Boljši hoteli in restavracije večinoma v tistih časih Afroameričanom niso dovolili vstopa.

Jesse prav tako ni dobil šolnine za univerzo, ampak je moral zato opravljati priložnostna dela.

Jesse Owens

"Šampion je denar služil tudi z delom na bencinski črpalki."

Leta 1936 se je udeležil olimpijskih iger v Berlinu ter kot prvi zvezdnik iger navdušil svetovno javnost s štirimi zlatimi medaljami.

V New Yorku so njemu v čast priredili parado, vseeno pa ga ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt ni upal povabiti v Belo hišo, saj se je bal reakcije volivcev belega juga.

Jesse po olimpijskih igrah v Berlinu ni imel nič kaj dosti lažjega življenja, čeprav je bil slaven. Ostal je v športu ter poskusil zaslužiti nekaj denarja (2. svetovna vojna mu je vzela sanje o ponovitvi uspeha na olimpijskih igrah).

Športni ambasador in govornik

Tekmoval je z lokalnimi tekači, ki jim je dal od 10 do 20 metrov prednosti, prav tako je tekmoval z dirkalnimi konji.

Bil je tudi potujoči športni ambasador in govornik ter direktor športnega igrišča v Čikagu, kjer se je ukvarjal z depriviligiranimi otroki. Nekaj časa je v profesionalni ligi igral bejzbol.

Na stara leta je imel čistilnico oblek ter delal na bencinski postaji. Tik pred smrtjo je poskusil prepričati predsednika Jimmyja Carterja, naj se ZDA navkljub hladni vojni udeležijo olimpijskih iger v Moskvi.

Jesse je umrl zaradi pljučnega raka (35 let je bil verižni kadilec) v Tucsonu v Arizoni, star 66 let. Pokopan je na pokopališču Oak Woods v Čikagu.

Jesse Owens

Družina

Petnajstletni Jesse je spoznal trinajstletno Minnie Ruth Solomon in ljubezen se je rodila. Prva hčerka Gloria se jima je rodila leta 1932, pozneje sta imela še dve hčerki Marlene (rojena 1939) in Beverly (rojena 1940).

Jesse in Minnie sta se poročila leta 1935 in ostala skupaj vse do njegove smrti. Njegove tri hčerke danes vodijo fundacijo Jesse Owens, ki pomaga mladim športnikom.

Owens in Hitler

Svetu je dobro poznana zgodba, kako je Jesse na olimpijskih igrah s svojimi velikimi dosežki ponižal celotno arijsko raso in na stadionu prisotnega Hitlerja, ko se ni želel rokovati z njim.

Jesse je zaradi svojih dosežkov hote ali nehote (osebno od tega ni imel ničesar) že pred začetkom 2. svetovne vojne postal sinonim za borbo proti nacizmu. Po vojni se je to prepričanje samo še utrdilo zaradi močne propagande ZDA in tudi preostalih, ki so vneto demonizirale Hitlerja in nacizem.

Resnica je malo drugačna. Nacistična Nemčija je bila zelo zadovoljna z berlinskimi olimpijskimi igrami, saj so Nemci dobili več kot pol medalj. Prav tako je Jesse v svoji avtobiografiji povedal, da ko je šel mimo Hitlerja, je ta vstal in mu pomahal, Jesse pa mu je pomahal nazaj.

Leta 2009 je nemški novinar Siegfried Mischner šokiral svet z izjavo, da mu je leta 1960 Jesse pokazal sliko, na kateri se v zaodrju stadiona rokuje s Hitlerjem, vendar ni znal povedati, kje je ta slika in kaj se je z njo zgodilo.

Zanimivosti
 • Njegov uspeh, štiri zlate medalje na enih olimpijskih igrah, je v atletiki edini do zdaj ponovil Carl Lewis, in sicer na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984.
 • Med parado njemu v čast mu je nekdo izročil škatlo z bomboni. Ko jo je pozneje odprl, je bilo v njej 10 tisoč ameriških dolarjev.
 • J. C. je postal Jesse pri devetih ob prihodu v Cleveland, saj je profesorica v šoli zaradi njegovega južnjaškega naglasa narobe razumela njegovo izgovarjavo skrajšanega imena J. C.
 • Na začetku 20. stoletja je približno 1,5 milijona Afroameričanov zaradi segregacije in rasizma zapustilo jug ZDA ter odšlo na sever.
 • Jesseja je v Berlinu v olimpijski vasi obiskal Nemec Adi Dassler, ustanovitelj Adidasa, ter mu podaril najnovejše 'šprinterce' adidas. Prav tako je postal dober prijatelj z nemškim skakalcem v daljno in največjim konkurentom Lutzom Longom.
 • Njegov olimpijski skok v daljino je shranjen v dokumentarcu Olympia, ki ga je posnela Leni Riefenstahl.
 • Rekel je: "Predsednik Roosevelt je tisti, ki me je ponižal, ne Adolf Hitler."
Njegovi najboljši rezultati:
 • 100 m – 10,2 sekundi (1936, takrat svetovni rekord, ki je zdržal pet let). Jesse je dokaz, da se da brez modernega dopinga teči pod desetimi sekundami, saj bi v današnjih časih na moderni atletski stezi (včasih so tekli na pesku, podobnem teniškemu) in šprintercah nedvomno tekel pod desetimi sekundami.
 • 200 m – 20,7 sekunde (1936, takrat svetovni rekord in olimpijski rekord, ki je zdržal 15 let)
 • Skok v daljino: 8 m in 13 cm (1935, takrat svetovni rekord, ki je zdržal 25 let)
 • Štafeta 4 x 100 m: 39,8 sekiunde (takrat svetovni rekord in olimpijski rekord, ki je zdržal 20 let)

O Jesseju je bil posnet tudi film - The Jesse Owens Story.

Več na www.jesseowens.com