Kako ostati aktiven tudi pozimi? (brez dolge pavze, brez novoletnih zaobljub o hujšanju)

Kako ostati aktiven tudi pozimi? (brez dolge pavze, brez novoletnih zaobljub o hujšanju) (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2018

Spomladi in poleti izberete kopico športnih aktivnosti, ki jih redno izvajate in s tem skrbite za svoje zdravje. Potem se z jesenjo po maratonih pričnejo mrzli dnevi in vsak teden izpustite kakšno vadbo več. Zima mine v znamenju slaščic in zaobljub, da bo drugo leto drugače … Vam je scenarij znan?

Kako pogosto še izvajate športne aktivnosti, v primerjavi s pomladjo in poletjem?

Do jesenskih maratonov boste za redno gibanje verjetno še poskrbeli, potem pa bodo cilji za letošnje leto doseženi, kajne? V popolnem svetu bi ostali aktivni skozi celo leto in tako ne bi potrebovali zaobljub, ki pravijo, da se prihodnje leto ponovno podate v fitnes in pričnete s polno paro. Zakaj ne bi že sedaj poskrbeli, da bo tokrat drugače? Da boste spomladi lahko rekli: “Končno se lahko iz telovadnice  prestavim v naravo?” Z nekaj napotki vam bo zagotovo uspelo.

  • Načrtujte drugače

Vaš načrt vadbe verjetno obsega le toplejše mesece, če ga sploh imate. Če si že pri načrtovanju ne boste dali prostora za opustitev športa, imate več možnosti, da se boste gibali skozi celo leto. Kar takoj razmislite, kaj boste počeli pozimi. Če imate skupinske vadbe, imate sedaj odlično priložnost, da jih nekaj preizkusite brezplačno in se lažje odločite, kaj vam ustreza. Tisti, ki raje trenirate sami, načrtujte, v kateri telovadnici boste izvajali vadbe, ko vreme ne bo dopuščalo, da greste ven v naravo.

Nato se osredotočite na poletne mesece. Takrat se skupinske vadbe običajno končajo, imate pa odlično priložnost, da izvajate vaje v naravnih fitnesih in počnete aktivnosti, ki jih v mrzlih mesecih ne morete. Tako bo  vadba tekla neprekinjeno, spreminjalo se bo le okolje.

  • En dan v tednu je namenjen izletu

Vsak teden se odpravite na izlet. Blizu ali daleč, to sploh ni pomembno. Bistvo je, da vsaj nekaj časa preživite zunaj, stran od elektronskih naprav, stresa, službe, opravkov … Za začetek je dovolj, da si izberete samo en dan v tednu. Ko se boste navadili sproščanja v naravi, pa si boste zagotovo zaželeli več. Imamo nekaj odličnih idej, kam se lahko odpravite:

4 čudoviti jesenski pohodi

Kanin: Razgledi od Alp do morja

Slap Boka - najbolj vodnat slap v Sloveniji

Pokljuška soteska

Lambergova pot

  • Vsak dan pojdite vsaj na sprehod

Zakaj vsaj na sprehod? Ker za vsakega pride dan, ko se mu ne ljubi vstati iz kavča in odpraviti ven. Skušajte se upreti skušnjavi, da bi popoldne preživeli pred televizijo. Toplo se oblecite in se odpravite vsaj na kratek sprehod. Presenečeni boste, ko bo minila že ena ura, vi pa se boste še vedno potikali zunaj.

Ko boste več ali manj aktivni čisto vsak dan, boste spoznali:

  • da se v naravi glava prevetri in misli prečistijo

  • bolje spite, če se pred nočnim počitkom odpravite na svež zrak

  • ste bolje razpoloženi

  • lažje rešujete probleme, ki so se prej zdeli nerešljivi

  • imate več energije, kot ste jo imeli prej, ko ste popoldneve preživeli na kavču

  • si želite vedno več gibanja in sprehod ne bo več dovolj

  • Telovadite takrat, ko telovadijo otroci

To pride v poštev predvsem za starše. Verjetno želite, da si otroci izberejo tudi športne aktivnosti. Zakaj ne bi tiste ure, ko otrok igra nogomet in se uči borilnih veščin, izkoristili za svojo telovadbo? Razprite podlago, sezujte čevlje in naredite nekaj vaj za moč. Lahko se odpravite na daljši sprehod in se ukvarjate s kosmatincem, ki vam bo hvaležen za pozornost. Skušajte urnik sestaviti tako, da boste tudi sami aktivni in postali zgled otrokom.

Zase poskrbite tudi z majhnimi spremembami. Kako?

Spremljajte 21-dnevni WELLNESS IZZIV

Vsak dan bomo naredili eno pozitivno spremembo – na področju gibanja, prehrane, dobrega počutja … Eno samo. Preprosto. Dosegljivo. In jo zapisali.

In vsak dan vam bomo v vaš e-nabiralnik poslali nasvet oz. izziv, ki ga boste uresničili in si ga zapisali. Pomembna je le ta ena preprosta pozitivna sprememba.

Med vsemi, ki se boste prijavili, bomo:

1. teden in 2. teden izziva izbrali štiri, ki bodo prejeli po eno darilno kartico Mercator v vrednosti 20 evrov. Vsak konec tedna izžrebamo dva nagrajenca.

Ob koncu akcije pa bo eden izmed prijavljenih prejel:

Darilno kartico Mercator v vrednosti 40 evrov.

Ne čakajte na pravi trenutek – začnimo! Prijave zbiramo na tej povezavi: 21-dnevni wellness izziv

Izziv spremljajte tudi na Instagramu Aktivni in delite svoje pozitivne spremembe. Uporabite #aktivnidobrosem