Katera jezera pri nas so primerna za drsanje? + čudovite lokacije za izlete!

Katera jezera pri nas so primerna za drsanje? + čudovite lokacije za izlete! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Zima s seboj prinese tudi nekatere športe, ki jih v drugih letnih časih ne moremo izvajati. Ste letos že drsali? Morda se prvič odpravite kar na drsanje po jezeru!

Preden se odpravite na drsanje po jezeru, preverite, ali je že zaledenelo in se pozanimajte glede priporočil o drsanju. Ne stopajte na led, za katerega niste prepričani, da je dovolj varen in trden. 

Drsanje po jezeru je lahko neverjetna izkušnja, vendar najprej poskrbite za varnost. Prepričani morate biti, da je led dovolj debel, da je jezero primerno za drsanje. Drsajte le, ko preverite lokalna priporočila. Če je v določenem kraju jezero postalo drsališče, so lokalni prebivalci običajno o tem obveščeni in jih boste videli na ledu. 

S seboj vedno vzemite nekaj čaja, da se lahko pogrejete, preverite, ali je na voljo izposoja drsalk in se toplo oblecite. Tveganje pri drsanju ni le padec v vodo, ampak tudi ozebline. Če se boste odpravili na kratek pohod po okolici, vzemite s seboj primerne čevlje, prigrizke in zadosti vode. Vsekakor priporočamo celodnevni izlet!

Zbrali smo nekaj znanih in manj znanih jezer po Sloveniji, ki se pozimi spremenijo v drsališča. Ste katerega že obiskali?

Jezero Krašči ali Lendavsko jezero na Goričkem

Gre za umetno jezero na reki Lendavi. Tam vas bo pričakalo parkirišče, ko boste imeli drsanja dovolj, se ob njem lahko še sprehodite. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stanka (@stankica_l)

Rjavško jezero na Koroškem

Ko boste na Koroškem, lahko drsate tudi na Belem jezeru, na katerem je vsako leto potekala nizozemska turneja v drsanju in privabila veliko turistov. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avstrijska Koroška (@avstrijska_koroska)

Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem

Ste vedeli, da ima jezero obliko srca? Domačini so ga zajezili v spomin na veliko ledeniško jezero. Več informacij o drsanju boste dobili v gostišču ob jezeru, na voljo pa vam je še umetno zamrznjeno drsališče. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful places of Slovenia (@slovenia_lovers)

Jezero Rakitna

Ob jezeru je veliko parkirišče, ki je izhodišče za krožno sprehajalno pot (traja nekje 40 minut). Poleg jezera se nahaja hotel z restavracijo, če vam zakruli v želodcu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes 🇸🇮 SLOVENIA (@kampadanes)

Bloško jezero ali Volčje jezero

Najdete ga na Bloški planoti v bližini naselja Volčje. Ob jezeru najdete igrala za otroke, lahko se tudi sprehodite. Ne pozabite si ogledati glampinga, v katerem si boste napasli oči na lesenih skulpturah izpod rok domačina Janeza Hitija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes 🇸🇮 SLOVENIA (@kampadanes)

Perniško jezero pri Mariboru

V Mariboru bi najprej pomislili na Tri ribnike, kjer se je drsalo že od vedno, vendar to ni edini kraj, kamor se lahko odpravite. Poskusite drsanje na Perniškem jezeru. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mihaela Bohl (@mihaelabohl)

Jezero Kreda

Jezero se nahaja v Triglavskem narodnem parku, zato lahko naredite celodnevni izlet, se sprehodite po naravi in nadihate svežega zraka. Jezero naj bi pozimi globoko zamrznilo, vendar vseeno preverite debelino ledu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eurotravelwendy (@eurotravelwendy)

Podpeško jezero

S parkirišča se lahko povzpnete še na vrh sv. Ane, ki je primeren tudi za otroke, saj vzpon traja le kakšnih 15 do 20 minut. Od tam se vam odprejo lepi razgledi, jezero pa je poleti primerno tudi za kopanje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful places of Slovenia (@slovenia_lovers)