Kdaj, kje in kdo je izumil športne panoge?

Kdaj, kje in kdo je izumil športne panoge? (foto: Arhiv | Lisa) Arhiv | Lisa
1. 6. 2015

Ali ste vedeli, da se je nogomet prvič pojavil pri Kitajcih, da so igro, podobno rokometu, igrali že Stari Grki in Rimljani in da je 'predhodnica' košarke korbball?

Košarka

Nekateri trdijo, da so košarko začeli igrati Azteki, ki so žogo iz kavčuka metali v nekakšen krog, postavljen dva metra nad tlemi.

Še najbolj podobna današnji košarki je bila igra korbball, ki so jo v Nemčiji igrali okoli leta 1850. Igrišče je bilo razdeljeno na dva dela in na vsaki strani je bil postavljen steber s košem. Korbball so v začetku 20. stoletja igrali tudi na slovenskih šolah, ki so bile pod vladavino Avstro-Ogrske.

A pravo košarko poznamo od decembra 1891, ko jo je James W. Naismith, trener ameriškega nogometa iz Kanade, predstavil na fakulteti v Springfieldu (ZDA). Imel je nalogo iznajti dvoranski šport, da bi ohranil študente v dobri kondiciji tudi pozimi. Na začetku je določil 13 pravil igre in večina od teh je še vedno osnova današnje košarke.

Smisel igre je Nasmith zasnoval tako, da je na balkon šole pribil dva koša za nabiranje breskev. Moštvo je vsebovalo devet igralcev in cilj igre je bilo vreži žogo za nogomet v koš.

Odbojka

Odbojko je leta 1895 začel razvijati William G. Morgan, profesor telovadbe na YMCA gimnaziji Holyoke v ZDA. Na začetku jo je poimenoval mintonette. Igra je prevzela nekaj značilnosti tenisa in rokometa.

Zanimivo je, da se je le štiri leta prej v istem območju, le 16 kilometrov stran, v mestu Springfield (Massachusetts) rodila košarka. Po različnih predstavitvah odbojke na telovadnih zborih so nato že leta 1896 izdali prva pravila, ki jih je spisal Morgan skupaj s prijateljema.

Ragbi

Daljni izvor ragbija sega že v antično Grčijo, kjer so igrali igro episkuros z žogo, podobno žogi za ragbi. A prava zgodovina ragbija se je začela pisati malo pozneje.

Za izumitelja ragbija velja Anglež William Webb Ellis (1806–1872), angleški duhovnik, ki je študiral na Rugby School v mestecu Rugby, v okrožju Warwickshire. Pravila ragbija so bila napisna leta 1845. Ameriški nogomet je ameriška različica ragbija, ki se je razvila v ZDA.

Polo

Izvor najstarejšega ekipnega športa je neznan. Najverjetneje so prvo tekmo pola odigrali nomadski bojevniki pred več kot dva tisoč leti. Za trening jahanja naj bi jo že davno tega uporabljali vsi od Konstantinopla do Japonske.

V uzbekistanskem mestu Samarkand, ki je nastalo v 3. stoletju, so še danes vidni ostanki igrišča za polo. Prvi zapisani polo turnir se je zaigral 600 let pr. n. št., in to med Turki in Perzijci.

Rokomet

Igro, podobno rokometu, so igrali že Stari Grki in Rimljani. Današnja oblika rokometa je germanskega izvora, saj se je prvič igrala proti koncu 19. stoletja na Danskem, v Nemčiji in na Švedskem.

Prvi so besedo rokomet uporabili Švedi leta 1910. Razvoj in priljubljenost športa sta rasla na začetku 20. stoletja, tako da so leta 1917 spisali prva pravila, pozneje pa so jih dopolnjevali. Prvo mednarodno tekmo sta leta 1925 odigrali Nemčija in Avstrija z rezultatom 6 : 3 za Nemčijo.

Badminton

Nekateri celo trdijo, da je badminton najhitrejši šport z loparji! Po raziskavah zgodovinarjev segajo začetki te igre v obdobje cesarja Huangtija na Kitajskem, in to približno 2000 let pr. n. št. Takrat je za lopar služila odprta dlan roke, za žogo pa so uporabljali kovanec s peresi.

V 14. stoletju so na Japonskem dekleta in žene igrale igro oibane. Kot žoga jim je služilo sadje s fazanjimi peresi. Loparji so bili leseni in podobni današnjim namiznoteniškim.

Mesto Badminton v grofiji Gloucestershire v Angliji je 'rojstno mesto' badmintona. Na svojem posestvu v tem mestu je leta 1870 vojvoda Beaufortski svojim gostom predstavil igro poona, ki so jo v Indiji (v mestu Poona) igrali angleški oficirji. Ob predstavitvi sta bila nasprotnika ločena z mrežo, s tem pa je igra dobila športni značaj. Sodobni badminton pa se je pojavil sredi 19. stoletja.

Nogomet

Nogomet se prvič pojavlja pri Kitajcih okoli leta 200 pr. n . št., kjer se je igra imenovala tsu chu. Nogometaši so bili takrat kar vladarji dinastije. Nato se nogomet pojavlja tudi pri Grkih in Rimljanih. V 7. stoletju lahko nato pri Japoncih zasledimo igro, podobno nogometu, imenovano kemari. V Firencah je v 14. stoletju obstajala igra z imenom calcio. V Britaniji igro prvič zasledimo v 12. stoletju, ko so jo po ulicah igrale tolpe. Goli so bili po navadi tudi po miljo narazen. Igra je bila zelo nevarna. Kralji so hoteli nogomet zatreti, a so dosegli ravno nasprotno. Vse bolj se je razvijal in prišel do take oblike, kot ga igrajo danes. Moderni nogomet pričenja svojo zgodbo z ustanovitvijo nogometne zveze v Angliji leta 1863 in dokončno ločitvijo ragbija ter nogometa.

Vaterpolo

Vaterpolo se je razvil v Evropi in ZDA, vendar je prevladala evropska različica, ki se danes igra vsepovsod. Je bolj znanstvena, hitrejša in varnejša od originalne ameriške oblike.

Prva igra z žogo v vodi, ki se je pojavila v drugi polovici 19. stoletja v Angliji in na Škotskem (Škot William Watson naredi prvi osnutek pravil vaterpolske igre), je potekala skoraj povsem brez pravil. Igralci so sedeli na poslikanih lesenih sodih, da so bili videti kot konji, veslali z rokami ali prirejenimi vesli ter z njimi udarjali žogo. Bolj kot športna igra sta bili v ospredju zabava in sprostitev. Od tedaj, ko so igralci 'jahali' na plavajočih sodih, je ostalo le še ime 'water polo', najverjetneje zaradi podobnosti z angleškim nacionalnim športom polom, kjer igralci jahajo na konjih (Hickok, 2000).

Vaterpolo, kot ga poznamo danes, se je razvil iz ragbiju (rugby football) podobne igre v vodi. Prva igrišča v jezerih in rekah niso bila omejena, namesto golov sta služila dva splava ali čolna. V prvotnih različicah igre je bilo podajanje in doseganje zadetkov dovoljeno samo z nogami, igro so imenovali nogomet v vodi. Leta 1870 so bila v Londonu sprejeta prva pravila za igranje v bazenih. V malem bazenu v Kristalni palači v Londonu je bila odigrana prva uradna vaterpolska tekma.

Namizni tenis

Namizni tenis se je razvil konec 19. stoletja, čeprav izvor športa ni dovolj dobro dokumentiran.

Razvil naj bi se v Angliji, kjer so ga poimenovali kot miniaturni tenis, ki se je igral v dvorani v letih 1880 in 1890. Leta 1922 so bila spisana prva pravila, 1926 pa je bila ustanovljena svetovna federacija.

Že v petdesetih letih prejšnjega stoletja je namizni tenis postal prvi šport Kitajske.

Nad športom je bil tudi navdušen komunistični diktator Mao Dzedung, ki je pingpong proglasil za nacionalni šport.


Hokej na ledu

Hokej je moderna športna igra druge polovice 19. stoletja, ki ima korenine v starejših evropskih srednjeveških igrah (bandy, hocquet, hurling ...) ter v igrah severnoameriških Indijancev (tawarothon, bogataway). Značilnost teh iger je igranje s palico in žogo ali podobnim predmetom.

V šestdesetih letih je skupina mladih iz Montreala oblikovala pravila za igranje igre na umetnem drsališču. Igra je bila mešanica tradicionalnih iger in ragbija, poimenovali pa so jo hokej. Prvi turnir v hokeju na ledu so odigrali v Kanadi. Beseda hokej izhaja iz francoske besede hocquet, kar pomeni: na vrhu zakrivljena palica.

Tenis

Že pred dvema tisočletjema so ljudje igrali igro, ki je bila nekoliko podobna današnjemu tenisu. Rimljani so jo imenovali trigon. Malo usnjeno žogico so napolnili s semeni fig in žogico sta nasprotnika udarjala z majhnim lesenim veslom preko napete vrvi toliko časa, dokler ni končala na kamnitih tleh.

Najzgodnejši zapisi o tenisu izhajajo iz 11. stoletja iz Francije, ko se je za igrišče uporabljala stena in poševna streha, žogico pa so udarjali z dlanjo, prvi zapisi o uporabi loparja pa izhajajo iz 16. stoletja.

Konec 19. stoletja prične v Angliji tenis spodrinjati kriket, vendar se takrat imenuje tenis na trati. Leta 1913 se ustanovi mednarodna federacija tenisa na trati, ki leta 1977 izpusti besedo trata.

Hokej na travi

Hokej na travi je stara športna panoga, saj prvi zapisi igre z žogo in palico izhajajo iz Perzije iz leta 2000 pr. n. št. Obstajajo tudi slike iz srednjega veka na oknih katedral in viri pravijo, da je bila v tistih časih igra zelo popularna. Začetki sodobnega hokeja segajo v leto 1272 na Irsko. Igro so imenovali 'hurley'.