6 razlogov, zakaj je gorsko kolesarjenje (MTB) odlična izbira

6 razlogov, zakaj je gorsko kolesarjenje (MTB) odlična izbira (foto: profimedia) profimedia
14. 5. 2019

Gorsko kolesarjenje ali "MTB" postaja vse bolj popularen šport... In prav je tako! Zakaj? Preverite spodaj. 

1. Odličen trening, v katerem lahko zares uživate

Ste že kdaj slišali, da bi kdo rekel, kako je neizmerno užival v fitnesu na tekaški progi ali na spinning kolesu? Verjetno nikoli. Eden glavnih razlogov, da ljudje obupajo nad svojo vadbeno rutino je ta, da žal ne uživajo v njej. Če se z gorskim kolesom odpravite raziskovati naravo, pa bo vsaka bolečina in mučen hrib nagrajen z neprecenljivim občutkom radosti in adrenalina. Trud bo na koncu poplačan z občutkom, da zares živite!

2. Terapija na dlani

Po težkem dnevu (ali več njih), ko se v vas naberejo stresi in napetosti, je gorsko kolesarstvo odličen ventil, ki bo pogasil težke misli in občutke. Vaše težave se med poganjanjem v hrib, spuščanjem v dolino ali vijuganjem po gozdnih stezicah morda ne bodo spremenile, a vaš pogled na njih - zagotovo.

3. Oh, ta občutek svobode

Na kolesu ste samo vi. Tam ni mestnega hrupa, kaosa, stresa, pisanja mailov in zvonenja telefona, pričakovanj okolice - samo vi in kolo. Zopet postanete preprost in svoboden človek, ki diha s polnimi pljuči. Tudi raziskave so pokazale, da so tisti, ki se znajo redno umakniti iz stresa vsakodnevnega živeljenja v naravo, srečnejši ter imajo več energije. Gorsko kolo vam pomaga, da zopet obudite svojega notranjega otroka, zaživite življenje brez gledanja v ekrane in uživate v trenutku ter lepotah tega sveta. 

4. Vaše življenje bo postala neskončna avantura

Gorsko kolesarjenje je adrenalinski špot, ki zahteva določeno mero raziskovalnega duha in tveganja. Če boste v svoje življenje dodali gorsko kolo, bodo vaše zgodbe o preživelem vikendu ali dopustu postale mnogo bolj zanimive. Odkrili boste povsem nove poti in delčke sveta, ki jih sicer ne bi nikoli. Tudi na počitnicah imate dostope do krajev, kjer ni gruč turistov. Najdete lahko pristne kotičke in se povežete z okolico mnogo bolje, kot če jo opazujete iz turističnega avtobusa.

5. Spoznali boste čudovite ljudi

Gorski kolesarji so načeloma sproščena in srečna vrsta ljudi. Morda je krivo gibanje na svežem zraku. Ali pa njihova ljubezen do športov v naravi. Srečni ljudje pa se med seboj zlahka najdejo in morda prav v tem športu sklenete najlepša prijateljstva, s katerimi boste ustvarjali nepozabne trenutke. 

 6. Naučili se boste meditacije

Kot smo že omenili, na gorskem kolesu ni prostora ali časa za tipkanje po telefonu. Tako se naučite resnično živeti v trenutku. Vsa pozornost je na svet pred vami - na kamne, veje, drevesa, ozke ovinke... Potrebna je popolna prisotnost tukaj in zdaj. Ni časa za pretirano razmišljanje in preračunavanje, potrebno se je naučiti, kako iti s tokom. Vse težave, ki ste jih imeli še nekaj ur nazaj, magično izginejo. To je lepota gorskega kolesarjenja. 

Vse, kar potrebujete je vaja, odgovornost za svojo varnost, vztrajnost ter razgrajevanje strahov, ki ste si jih postavili v glavi. In seveda potrebujete gorsko kolo in potrebno opremo.

Če se boste odločili za gorsko obliko kolesarjenja in kupujete temu primerno kolo, se morate odločiti, kateri model je najprimernejši za vas. Ni vse odvisno od velikosti vašega mošnjička, ampak tudi od vaših potreb (glede vaših telesnih značilnosti – predvsem višine) in želja. Če vam poganjanje v hrib predstavlja nočno moro, pa imate danes na voljo tudi električna gorska kolesa. 

VABLJENI NA MTB delavnice in ture

Na MTB turah, ki jih organizira športno društvo Jeti, boste lahko pod vodstvom Darje Zaplotnik (TKV1) iz skupine #mtbejbe izpopolnjevali znanje gorskega kolesarjenja ter odkrivali atraktivne spuste in skrite enoslednice.

Za uvod v turno-kolesarsko sezono 2019 so pripravili dve popoldanski delavnici na katerih se boste seznanili z osnovami in nekaterimi zahtevnejšimi elementi turnega kolesarjenja:​

V četrtek (16.5.) se boste na popoldanski MTB delavnici preganjali po trejlih nad Tržičem.

V soboto (18.5.) pa "sladkali" s 1000 metrskim spustom nad Dovjem.

Greš z nami?

Več na MTB Ture

Prirejeno po: sacredrides.com