Kakšen dan - zmaga Rogliča na Vuelti, zmaga Tratnika na Giru! Fantastično

Kakšen dan - zmaga Rogliča na Vuelti, zmaga Tratnika na Giru! Fantastično (foto: profimedia) profimedia
20. 10. 2020

Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji od Vidma do San Daniele del Friullija, Primož Roglič pa je z zmago v prvi etapi Vuelte oblekel rdečo majico vodilnega. 

Po 229 kilometrih, ki jih je 30-letni Tratnik iz Idrije preživel v begu, je bil kolesar Bahrain-McLarna v zahtevnem zadnjem kilometru boljši od Avstralca Bena O'Connorja. Tratnik je tako postal peti Slovenec z etapno zmago na Giru.

To je doslej trikrat uspelo Primožu Rogliču, dvakrat Janu Polancu po enkrat pa sta bila najboljša Luka Mezgec in Matej Mohorič.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teamwork 👊🏼 📸@cyclingimages @bahrainmclaren #giroditalia #RideAsOne

A post shared by Jan Tratnik (@tratnikj) on

Tratnik je slavil tretjič v karieri na dirkah, kjer ni šlo za vožnjo na čas, v tej kategoriji ima pet zmag. Najboljši je bil na klasiki Limburg - 2018, postal pa je tudi državni prvak na cestni dirki - 2016.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🧐

A post shared by Jan Tratnik (@tratnikj) on

Tratnik se je s kolesarstvom začel ukvarjati po naključju pri 17 letih, ko je z uvrstitvijo na zmagovalni oder ene od gorskokolesarskih dirk v Idriji, ki jo je prevozil na starem gorskem kolesu in brez opreme, nakazal svoj nesporni talent. Seveda pa je bil že prej velik športnik. Treniral je tenis in zmagal že na svojem prvem turnirju, ukvarjal se je z nogometom, plezanjem, smučanjem in košarko, a na koncu je k sreči zmagalo kolo, ki ga je poplejalo do velike zmage na Dirki po Italiji.

Fantastično: Roglič zmagal prvo etapo na Dirki po Španiji

Primož Roglič je letošnjo Dirko po Španiji začel v rdečem, kar niti ni nenevadno, saj jo je tako zmagovito lani tudi končal. Kolesar Jumba Visme, ki po lanski zmagi dirka s številko ena, je zablestel že na uvodni etapi, potem ko je silovito napadel kilometer pred ciljem.

V prvi etapi od Iruna do Arrateja nad Eibarjem (173 km) je bil 30-letnik hitrejši od Ekvadorca Richarda Carapaza ter Irca Dana Martina.

V etapi je sicer na začetku pobegnilo pet ubežnikov, ki pa si večje prednosti v neznačilnem uvodu v tritedensko dirko niso nabrali. Glavnina, v kateri je ritem narekovalo tudi Rogličevo moštvo, je zadnjega kolesarja v ospredju ujela 25 kilometrov pred ciljem, sledil pa je zahteven zaključek z dvema klancema.

Že na prvem na Alto de Elgeto je moštvo Ineos Grenadiers napravilo selekcijo, ritma pa ni uspel držati prav član britanske ekipe Chris Froome. Sta pa bila v ospredju od Slovencev tako Roglič kot Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pred zadnjimi petimi kilometri vzpona s povprečnim naklonom 8,5 odstotka.

Na Arrate nad Eibarjem v Baskiji, kjer je leta 2018 do skupne zmage na dirki po Baskiji prišel prav Roglič, se je nadaljevala simultanka Ineos Grenadiers, ki so povsem zredčili glavnino, odpadel pa je tudi Mohorič.

Okoli 20 kolesarjev je preživelo narekovanje tempa Ineos Grenadiers, ves čas pa je sveže deloval 30-letni Kisovčan, ki je hranil moči v ozadju skupine. Nato je napadel njegov moštveni kolega Sepp Kuss, ki je pogledoval nazaj, da bi uzrl Rogliča, ki se je počasi bližal maloštevilni vodilni skupini. Američan, ki ima tudi nekaj slovenske krvi, je skupino še dodatno razredčil, odpadel pa je tudi Tom Dumoulin, ki je Vuelto začel kot sokapetan ob Rogliču.

Prav tako ritmu ni mogel slediti lani drugi na Vuelti, Španec Alejandro Valverde, pa nekateri izmed ostalih favoritov, kot so David de la Cruz, Thibaut Pinot in Guillaume Martin. Napadi so si v ospredju še naprej sledili eden za drugim, zaostanki pa so se povečevali. Spet je poskušal Kuss, sledil pa mu je tudi Roglič.

Na vrh Arrateja je skupaj prišla osmerica, v ravninskem delu do cilja pa se je zdelo, da bo odločitev prišla v samem zaključku. Toda drugačne načrte je imel Roglič, ki je 900 metrov pred ciljem silovito pospešil, nihče pa ni mogel slediti tempu izjemnega Kisovčana na krajšem spustu do cilja.

Preberite še: Tadej Pogačar ljubi kolesarko Urško