Gorsko kolesarjenje

10. 6. 2011

Gorsko kolesarjenje je odlična oblika gibanja (rekreacije), saj boste ohranili ali povečali kondicijo, hkrati pa odkrivali neznane kotičke dežele, stran od mestnega vrveža. Spoznali in videli boste marsikaj novega in našli čudovite kraje, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo. Kolesarite lahko sami ali pa v družbi prijateljev.

Če ste se odločili za 'gorsko' obliko kolesarjenja in kupujete temu primerno kolo, se morate odločiti, kateri model je najprimernejši za vas. Ni vse odvisno od velikosti vašega mošnjička, ampak tudi od vaših potreb (glede vaših telesnih značilnosti – predvsem višine) in želja. Na trgu je kar nekaj različnih vrst gorskih koles, najpogosteje pa se kupci odločajo za kolesa za 'cros country', 'downhill' in 'free ride'.

Gorska kolesa za cross country so najbolj priljubljena (na svetu se izmed športnih koles še vedno proda največ cestnih specialk). Veliko jih lahko povsem mirno uporabljate tudi na asfaltiranih cestah. Kolesa so izjemno lahka glede na robusten in močan okvir, kar omogoča lažje upravljanje pri vožnji v klanec in po težkih terenih. Seveda se gorska kolesa razlikujejo po velikosti okvirja, in ne samo po dizajnu (različni so tudi materiali in nijhova trdnost ter teža), po vzmetenju, po kakovosti prestav in zavor. To se najbolj pozna pri ceni – bolj kakovostni materiali pomenijo višjo ceno. Kolesa imajo lahko polno vzmetenje na sprednjem in zadnjem kolesu, samo na sprednjem, lahko pa so tudi brez vzmetenja, odvisno od vaše izbire in terena, po katerem se boste vozili. Kolo brez vzmetenja je dobro za hitrost, vendar po ravni cesti.

Dobra kolesa omogočajo zmanjševanje in povečevanje trdnosti vzmetenja. Če boste vozili po zelo kuclastemu in neravnemu terenu, je seveda bolje imeti polno vzmetenje. Gume so navadno široke, lahko pa jih tudi zamenjamo in prilagajamo terenu. Nogo si lahko v kolesarskih čevljih pripnete na pedale, lahko pa vozite nepripeti. Poiščite si svetovalca ali dobro preglejte ponudbo na spletu, saj je izbira velikanska, različne pa so tudi cene, oblike in kakovost. Takšna kolesa stanejo od nekaj sto evrov do nekaj tisoč evrov ali več. Za zelo solidno kolo boste morali odšteti blizu tisoč evrov.

Kolo za 'downhill' je namenjeno za tekmovalno spuščanje po hribu. Kolo je narejeno za spuščanje po neravnem težkem terenu z maksimalno mogočo hitrostjo. Je zelo težko in trdno, ima popolne zavore, a je precej neprimerno za katerokoli drugo kolesarjenje, saj je težko, zato ga rekreativni kolesarji navadno ne uporabljajo, razen zaljubljencev v hitrost. Tekmovanje je še najbolj podobno smuku v alpskem smučanju, ko se kolesarji drug za drugim po strmi progi spuščajo v kratkem časovnem intervalu. Najbolj znani spustaški kolesarski progi pri nas sta na Pohorju in v Kranjski Gori. Tovrstna kolesa stanejo od nekaj tisoč evrov. Kolesa vrhunskih spustašov so vredna deset tisoč evrov in več.

Kolesa za 'free riding' so najnovejša kolesa, narejena za akrobatske skoke, kakršne vidimo v rolkarskih parkih, kjer kolesarji skupaj z rolkarji izvajajo trike in skoke. Kolo je nekakšna mešanica kolesa za 'cross country' in BMX-a. Je zelo lahko in okretno, stane pa od 700 evrov.

Nasveti

  • Na zemljevidu poiščite pot v bližnji ali daljni okolici (če imate gorsko kolo, je smiselno imeti ali velik avto ali prtljažnik za kolesa). Če se le da, poskusite najti krožno pot, tako da boste čim več videli in da vožnja ne bo postala dolgočasna. Če ste začetnik, poiščite lahko pot, ne predolgo in s preveč klanci. Poskrbite tudi za varnost (čelada, rokavice) in udobje (kolesarske hlače).
  • S seboj imejte telefon in fotoaparat. Telefon zaradi varnosti, čeprav ste v odročnih krajih lahko nedosegljivi. Fotoaparat pa, da boste za vedno shranili nepozabne dogodke pri kolesarjenju v naravi.
  • Bodite pripravljeni na vremenske spremembe in imejte s sabo tako anorak kot sončno kremo, saj vas lahko ob daljšem kolesarjenju prav nadležno opeče. In ne ostanite brez tekočine.
  • Izberite si kolo, ki bo ustrezalo tudi vaši zadnjici. Sedež na kolesu ni zanemarljiv, saj vas lahko ožuli in vam vzame veselje do kolesarjenja.

 

Značke: aktiviraj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri