Jani Brajkovič napisal blog o bulimiji, dopingu, solzah in ljubezni do kolesarjenja

Jani Brajkovič napisal blog o bulimiji, dopingu, solzah in ljubezni do kolesarjenja (foto: Instagram) Instagram
8. 8. 2019

Že 5. avgusta je eden najboljših slovenskih kolesarjev Jani Brajkovič, ki je zaradi pozitivnega testa junija letos odslužil 10-mesečno dopinško kazen, najavil, da bo naslednja objava ena najbolj pomembnih v njegovem življenju. Dolgo je razmišljal, a da je zdaj čas, da o svojih težavah spregovori tudi javno.

V blogu ali pismu javnosti Brajkovič že v uvodu pove, da bo ta zapis pojasnil veliko o njegovih dejanjih, reakcijah in predvsem zakaj je tako odločen, da želi še vedno kolesariti.

Čeprav pravi, da ga je še vedno sram, vse pojasni njegovo temno plat zgodbe. Želi si, da bi bil edini kolesar s podobnimi težavami, a žal ni.

Govori o težavah s hrano, o motnjah hranjenja, o bulimiji s katero se spopada že celo kariero.

"Ne gre za težave s težo, saj sem bil vedno vitek in sem imel prej kakšen kilogram premalo kot preveč. A bolezen me je zagrabila in imela popoln nadzor nad menoj, saj nisem vedel, kako se pozdraviti, kam se obrniti po pomoč, saj gre še vedno za tabu temo."

Problem je precej bolj razširjen, kot se tega javnost zaveda.

"V vsaki ekipi, katere član sem bil, vse od kontinentalne, prokontinentalne ali svetovne serije, sem imel moštvene kolege, ki so se prav tako bojevali s to boleznijo ali podobnimi motnjami hranjenja. Med njimi so bili tudi kapetani ekip, 'top 3' kolesarji z največjih dirk," piše 36-letni Metličan.

Zdravniki običajno niso opazili teh težav, saj postaneš, mojster prikrivanja, piše Brajkovič. In tudi če vodstvo ekipe opazi, da imaš težave, jih običajno ignorira.

Ko je prišel pozitivni dopinški test, Brajkovič je junija letos odslužil 10-mesečno dopinško kazen, je svoje težave zaupal Uciju.

"Zato sem posegel po nadomestku obroka, ker sem le to lahko obdržal v sebi. Žal je vseboval tudi metilheksanamin, ki ni bil naveden na deklaraciji. V tem obdobju ni bilo dneva, da ne bi jokal, preden sem sedel na kolo. Bil sem popolnoma obupan in vse je bilo črno," je zapisal slovenski kolesar in dodal, da so mu pri Uciju obljubili pomoč zdravniškega oddelka, a je do danes ni dočakal.

Športnik si je sam poiskal pomoč in se končno ponovno počuti zdrav in v formi: "Kolesarstvo in jaz sva nerazdružljiva. Vem, da bo nekoč prišel čas za slovo od tega športa, a zdaj ta čas še ni napočil. Od januarja sem nabral 26.000 kilometrov in gre mi najbolje v zadnjih sedmih letih. Kolesarstvo mi daje svobodo."

Celoten zapis z naslovom - Skeletons in the closet - si lahko prebrete na Janijevi spletni strani janibrajkovic.com.