Kaj so najpogostejše napake na statičnih kolesih?

17. 10. 2016

Kar se ne dela na kolesu zunaj, se ne izvaja na stacionarnem kolesu.

V zadnjih 10 letih se je v Sloveniji v fitnes centrih ter drugih prostorih za vodeno vadbo popularizirala oblika vadbe na statičnih kolesih. Večkrat se govori o Spinningu®, ki pa je le en od programov in daleč od tega, da je vse kar se dogaja na kolesih Spinning®. Gre namreč za »originalni program« .

Kaj pomeni original? Pomeni, da gre za najstarejši tovrsten program na kolesih. Njegova zgodovina sega v 80 leta prejšnjega stoletja, ko je Johnny Goldberg oblikoval prvo stacionarno kolo in pripravil program treninga. Od takrat ameriško podjetje MDA – lastnik znamke skrbi za njegov razvoj širom sveta.

Kaj pomeni skrbi? Usposablja trenerje za vodenje in sodeluje pri izboljšanju opreme (koles) za izvajanje programa. Na tržišču so se pojavila različni drugi programi, ki imajo podoben sistem dela. Usposabljajo bodoče izvajalce in ponujajo opremo. V zadnjih 10 letih so to programi kot je » indoor cycling«, »group cycling«, ICE cyling, RPM… Da ne bo pomote, noben od teh programov ne uči česa slabega. Vsa usposabljanja so plod večletnega dela in podpore različnih izobraževalnih institucij.

Kje prihaja do problema? Problem nastane, ko se lastniki, podjetniki odločijo tržit program na kolesih, a zanemarijo znanje. Zanemarijo usposabljanja in pridobivanje osnovnih informacij za vaditelje, da bi le ti lahko varno ter učinkovito vodili vadeče k želenemu cilju. Tako se rajši odločijo za uporabo drugega imena za trženje, kot so na primer sobno kolesarjenje, zdravo kolesarjenje, team bike, cycling, spin, xpin, biking ipd. V primeru uporabe drugega imena namreč ne kršijo blagovne znamke. Na koncu seveda ne gre samo za blagovno znamko, temveč gre za izvajanje pravilne in varne vadbe na kolesih. Na žalost v pomanjkanju znanja trenerji vse prevečkrat posegajo po »YouTube« informacijah laikov ali pa si program, vaje in tehnike izmislijo sami.

Kaj so najpogostejše napake in so zagotovo opozorilo za udeležence, da vaditelj ni ustrezno usposobljen?
Program izhaja iz kolesarjenja, saj je bil Johnny G. ultramaratonec, ki je v želji po čim boljšem treningu in pogojih zanj prišel na idejo o stacionarnem kolesu in oblikoval program, ki temelji na principih treninga, ne zgolj zabavi. Trening, ki omogoča napredek in ponuja rešitev za posameznika ne glede na to, kako je fizično pripravljen. Pri vaditeljih, ki nimajo informacij in znanja pa kljub temu, da je kolo izjemno varen rekvizit prihaja do poškodb.

Kaj so najpogostejše napake, ki jih izvajajo na statičnih kolesih? Kolo je kolo. Vsi, ki poznamo program in nam je mar, da se vadeči ne poškoduje ter da doseže želeni cilj izhajamo iz preprostega dejstva. Kar se ne dela na kolesu zunaj, se ne izvaja na stacionarnem kolesu.

Najpogostejše napake in nevarna gibanja, ki jih boste zasledili pa so:

-   Napačna nastavitev kolesa. Velja klasični «bike fit«. Napačna nastavitev kolesa, to je višina sedeža, oddaljenost od krmila, višina krmila lahko dolgoročno pripeljejo do poškodbe kolenskega ali kolčnega sklepa.

-   Uporaba rekvizitov (ročke, bučke, elastike ipd.) med vožnjo. Tako kot kolesarji ne nosimo s seboj ročk in izvajamo vaj na cestnem kolesu, tako tudo to ni učinkovito na stacionarnem kolesu. Vsak tip treninga ima svoj namen, zato je težko vse doseči v 55 minutah. Vaje za moč se delajo na tleh, nikoli na kolesu.

-   Ležanje na krmilu (»triatlon »položaj). Ko pravilno nastavimo sedež in krmilo, to naredimo zaradi pravilnega pedaliranja v sedežu in izven. V kolikor se položaj telesa in drža rok spremeni, se posledično spremeni težišče.

-    Trening, kjer vadeči nimajo obremenitve. Vozijo s hitro frekvenco. Obremenitev predstavlja določeno intenzivnost, ki ima za posledico določen rezultat.

-    Nameščanje obremenitev. Npr. vaditelj ob spremembi uporabi jezik »obrnite en krog, dva kroga...). Stacionarno kolesarjenje (Spinning) je trening, ki omogoča individualno intenzivnost. To pomeni, da vadeči glede na to, kako je pripravljen in koliko lahko v tistem dnevu opravi, določi sam glede na počutje oziroma druge informacije, kot so srčni utrip ali zaznavanje napora. V kolikor trener sam določi vadečemu, kakšna je ta obremenite, je le ta lahko prevelika za želen cilj. Poleg tega nikoli ne vemo, kje je začetna obremenitev in kolesa so po večini med seboj različna.

-    Spuščanje ali odstranjevanje sedeža med vožnjo. Ali na kolesu zunaj kdaj vozite brez sedeža? Zakaj bi to potem počeli notri?

-    Različne oblike sklec, počepov, trebušnjakov na kolesu ne izvajamo, tako kot zunaj ne. Poleg tega te vaje bolj varno in učinkovito lahko izvedemo, ko smo stabilno na tleh.

-    Frekvenca pedaliranja (hitrost obračanja pedal) naj bo najmanj 60 in največ 110. Se pravi zelo počasne in zelo hitre frekvence, kot se dela ponekod (40, 50 ali 130, 140) niso varne niti učinkovite, predvsem pa naše vadeče lahko pripeljejo do poškodb.

Zagotovo je še veliko ostalega, česar ni na seznamu. Kolo je resnično izjemno varen rekvizit, ki pa ob napačni uporabi pripeljejo do poškodbe.

V fitnes zvezi smo tako oblikovali program za vaditelja skupinskega sobnega kolesarjenje, kjer bodo udeleženci prejeli zadosti znanja o izvajanju le tega in zadosti znanja o funkcioniranju človeškega organizma.

Spinning program ponuja 5 različnih tipov treninga za doseganje želenih rezultatov. Ti tipi treninga so vezani na srčni utrip. S tem omogočimo, da ne prihaja do stagnacije ali nazadovanja pri treningu, ter omogočimo posamezniku individualizacijo. Nikakor se ne izvajajo samo visoko intenzivni treningi, ampak je potrebno vadeče pripraviti z aerobno osnovo, šele potem se lahko lotijo z vidika intenzivnosti zahtevnejših treningov.

Kako preveriti ali je vaditelj usposobljen ali ne? Sigurno je prvo vprašanje, če ste v dvomih ali izvaja kaj, kar se ne dela na cestnem ali gorskem kolesu. Ali je trening varen? Drugače pa se lahko usposobljenost kadra vedno preverite pri lastnikih oziroma inštitucijah, ki kader izobražujejo.

Več informacij o Spinningu dobite lahko na www.spinning.com ali na e-mail lony@siol.com, kjer pridobite lahko tudi informacije o usposabljanju, licencah in pogojih za trženje programa.

Polona Gosar, Prof.šp.vzgoje, član strokovnega odbora FZS, predavatelj za Spinning program MDA za EU.