Kolesarske ture za vso družino

Kolesarske ture za vso družino (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 6. 2013

Čudovita rekreacija za vso družino - s kolesom po najlepših slovenskih kolesarskih poteh.

Porečanka – dolžina 60 km (30 km v eno smer)

Škofije–Koper–Izola–Portorož–Sečovlje

Znamenita pot Porečanka (Parenzana) nas 30 kilometrov od Škofij do Sečovelj popelje čez kratko, a pestro in razgibano slovensko obalo.

Pot, znana tudi pod imenom Pot zdravja in prijateljstva, je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom (Italija) in Porečem (Hrvaška), ki je obratovala med letoma 1902 in 1935.

Pot je primerna tako za kolesarjenje kot hojo ter idealna za družinski izlet ali aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Seveda lahko prevozite samo del poti.

Klodičeva kolesarska pot – dolžina 22 km (11 km v eno smer)

Bohinjska Bistrica–Stara Fužina (Bohinjsko jezero)–Srednja vas

Večnamenska kolesarska steza poteka po javnih kolovoznih poteh mimo slikovitih vasic ob Savi od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera in se nadaljuje do Srednje vasi.

Namenjena je kolesarjem, pešcem in kmetijski mehanizaciji, ki jo lastniki zemljišč, prek katerih steza poteka, uporabljajo za svoje potrebe. Pot je prepovedana za avtomobile, motorje, štirikolesnike in konjenike.

Kolesarska pot Kranjska Gora – 30 km (15 km v eno smer)

Mojstrana–Gozd Martuljek–Kranjska Gora

Kolesarska pot je zelo dobro označena in je del kolesarske poti treh dežel. Vodi nas iz Mojstrane do Gozda Martuljka in naprej do Kranjske Gore.

Pot poteka po opuščeni železniški progi, v naravnem okolju in je v celoti asfaltirana ter ločena od motornega prometa.

Na poti se lahko tudi okrepčamo na počivališčih ali kakšni okrepčevalnici. Ko se pripeljemo do Kranjske Gore, si lahko ogledamo zanimive turistične točke, naravno in kulturno dediščino ...

14 km (7 km v eno smer) po Gorenjski

Kolesarsko pot Kranj–Škofja Loka

Odlična družinska kolesarska pot, ki je speljana od Kranja proti Škofji Loki (ali obratno).

Začne se na Laborah pri koncu table Kranj v smeri proti Medvodam. Na začetku poteka ob železniški progi. Čez 1,5 km prvič prečka železniško progo, ki je varovana z zapornicami. Nato zavije desno in nadaljuje pot proti Škofji Loki do Trate.

Cesta je asfaltirana in je malo prometna, na enem delu je dovoljena samo za kmete.

Kolesarska pot Star Maln 10 km (5 km v eno smer)

Vrhnika–Star Maln

Pot začnemo pri vojašnici na Stari Vrhniki. Takoj ob vojašnici zavijemo levo ter nato desno. Pri mostu sledimo oznakam in zavijemo desno.

Pot nadaljujemo po dolini Bele, ki izvira pod pobočji Jelovca. Makadamska pot, ki je večinoma senčna, se ves čas rahlo vzpenja. Star maln: včasih mlin, danes je s kočo in gostinsko ponudbo.

Drameljska kolesarska pot Laze pri Dramljah

30 km dolga krožna pot

Pot nas vodi po tipični osrednještajerski pokrajini med griči in dolinami, vinogradi in ribniki, med starimi domačijami in gorcami. Pot nas vodi tudi mimo bolnišnice Zima, ki je delovala v drugi svetovni vojni. Kolesarska pot je primerna za celotno družino, nekaj delov je strmejših. Pot večinoma poteka po asfaltni cesti, deloma pa tudi po makadamski in gozdni cesti.

Moravske Toplice, krožni poti, dolgi 12 km in 8 km

Kolesarska pot K Plečnikovi golobici  in K štrkon na obisk

Nezahtevna pot K Plečnikovi golobici vodi do Bogojine in znamenite cerkve arhitekta Plečnika znane tudi pod imenom 'bela golobica'. Prav tako nezahtevna pot K štrkon na obisk (K štorkljam na obisk) pa pričara življenje na zasanjani ravnici in predstavi tipične obcestne vasice.

12 km dolga krožna pot okoli Postojne

Kolesarska pot Junior

Kolesarska proga Junior je primerna predvsem za najmlajše. Krožna pot pelje po okolici Postojne z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču, kjer se lahko tudi okrepčate.

V Stari vasi si lahko ogledate nekdaj zelo obiskano božjo pot, Cerkev sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog Cerkev sv. Danijela s papeževim križem, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II. leta 1996. Informacije in start v Hotelu Sport v Postojni.

13 km dolga krožna pot

Klesarska pot Bela krajina 1, Marindol

V Marindolu zavijemo levo in po 2,7 kilometra pridemo v Miliče. V križišču zavijemo desno in cesta nas po dobrih 700 m pripelje do Cerkve sv. Petra in Pavla. Na glavno cesto se vrnemo po isti poti. V križišču zavijemo desno in po enem kilometru pridemo v Žuniče.

V križišču lahko zavijemo desno in pridemo na maloobmejni prehod ali pa malo nad prehodom zavijemo desno na makadamsko cesto, ki nas pripelje do razvalin mlina in jeza na Kolpi. Od Žuničev do Preloke je še 2,1 kilometra.

Pri oznaki kraja Preloka zavijemo desno na makadamsko cesto, ki nas po 5,1 kilometra pripelje do Vrhovcev. V Vrhovcih zavijemo desno in po 1,4 kilometra se vrnemo v Marindol.