Kolesarski festival 2014 – vikend v znamenju kolesarjenja

Kolesarski festival 2014 – vikend v znamenju kolesarjenja (foto: Arhiv www.btrackb.eu/ljubljana/) Arhiv www.btrackb.eu/ljubljana/
22. 5. 2014

Med 23. in 25. majem 2014 bo vse v znamenju kolesarjenja – v Ljubljani se bo odvijal Kolesarski festival 2014, ki ga bodo zaznamovali seminarji, delavnice, zabavna tekmovanja, akrobatski šov, kolesarski izleti, 'bike koncerti' ...

Cilj festivala, ki je osrednji dogodek kampanje S kolesom se daleč pride! in projekta Bike-track-Bike, je namenjen promociji kolesarjenja in kolesa, ki je lahko prav zabavno prevozno sredstvo, predvsem pa okolju in zdravju prijazno.

Tridnevni festival se bo začel 23. maja v ljubljanski mestni hiši, kjer bo potekal seminar Kolesarjenje v slovenskih mestih – izzivi in priložnosti!, v popoldanskem času pa bodo sledili

  • voden kolesarski ogled primerov slabe in dobre prakse urejanja kolesarskega prometa in kolesarske infrastrukture v Ljubljani,
  • ob 16. uri parada kolesarjev starodobnikov v starem mestnem jedru,
  • predstavitev kolesarskih knjig v Knjižnici Otona Župančiča.

Uvodni dan festivala se bo zaključil ob 19. uri v Kinoteki z ogledom filma Praznični dan.

Osrednja prireditev bo v soboto, 24. maja 2014, dopoldne.

Na Kongresnem trgu si bo mogoče ogledati različna kolesa, kolesarsko opremo, literaturo, pripomočke, turistično ponudbo, prav tako preizkusiti kolesa in se preizkusiti na poligonu spretnostne vožnje ter v znanju na nagradnih kvizih o kolesu in kolesarstvu.

Udeležiti se bo mogoče še delavnic samo-popravila in reciklaže koles, poslikave kolesarskih čelad, vodenega kolesarskega izleta po industrijski dediščini Ljubljane ter prispevati v kolesarski sklad Katarine Šabić za izgradnjo porodnišnice v misijonu Akamasoa na Madagaskarju.

V popoldanskih urah se bo festival s podobnim programom nadaljeval v BTC na parkirišču pred halo A. V 'bike polu' se bodo pomerili člani kolesarska društva Muslauf, potekala pa bo tudi nagradna spretnostna vožnja.

Program se bo zaključil ob 19. uri na Eipprovi ulici z 'odprto kolesarsko kavarno' na temo kolesa kot poslovne priložnosti v Ljubljani.

V nedeljo v Tehniški muzej

Ljubljanska kolesarske mreža v nedeljo, 25. maja 2014, za svoje člane organizira voden kolesarski izlet po barjanskih kolovozih in stezah do Podpeči, od koder se bodo v Ljubljano vrnili z ladjico.

Tisti z več kondicije in ambicije pa bodo lahko nadaljevali pot do Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki, kjer bo ob 12 organiziran voden ogled zgodovinske kolesarske zbirke.

Dolžina trase do Podpeči je okoli 15km (ob povratku s kolesom okoli 30 km), do Bistre in nazaj pa okoli 60 km. Registracija in plačila bodo organizirana na startnem mestu ob 9. uri. Štart ob v obeh primerih ob 10. uri pri lokalu Hiša športa na Bregu v Ljubljani.

Izkupiček izleta bo namenjen pomoči poplavljencem v BiH in Srbiji.

Podrobnosti o izletu na Kolesarski izlet do Bistre.

Kolesarski festival se bo zaključil ob 19. uri z ogledom filma Zeleno kolo v Kinodvoru in z ogledom dokumentarnih in promocijskih filmov o kolesarjenju v mestih in urbanih kolesarskih subkulturah v Kino Šiška.

Program in preostale podrobnsti o poteku festivala boste našli na www.btrackb.eu/ljubljana