Marieke Vervoort: Uspešna belgijska paraolimpijka o evtanaziji

Marieke Vervoort: Uspešna belgijska paraolimpijka o evtanaziji (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2016

Kolesarka na invalidskem vozičku, belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort, ki je osvojila srebrno medaljo na 400 m, je povedala, da je podpisala dokument za evtanazijo že v letu 2008, vendar nanjo še ni pripravljena.

Belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort, ki trpi za neozdravljivo degenerativno boleznijo mišic, pravi, da se bo odločila za evtanazijo, vendar še ni pripravljena, saj še vedno uživa vsak najmanjši trenutek življenja.

"Ko pride trenutek in imam slabše dni, potem pomislim na dokumente za evtanazijo, vendar pa je še čas," je v Riu novinarjem povedala belgijska paraolimpijka Marieke Vervoort.

37-letnica trpi zaradi degenerativne bolezni mišic, ki stalno povzroča bolečine, epileptične napade, paralizo v nogah in ji ne pušča spati. Diagnozo so ji postavili pri 14 letih, njeno življenje pa je postopoma postalo 'stalna bitka'.

Marieke VervoortKljub vsemu je dosegla ugledno kariero kolesarke na invalidskem vozičku in številne zmage, osvojila je namreč zlato na 100 metrov in srebrno medaljo na 200 metrov v Londonu na paraolimpijskih igrah leta 2012 in zdaj še srebrno medaljo v Riu.

Toda treningi so se izkazali za premočne. To so bile njene zadnje paraolimpijske igre, zaradi česar ima njen dosežek v Riu grenko-sladki priokus.

"Občutek, da sem osvojila srebrno medaljo, je čudovit," je povedala za BBC. "Vendar pa obstaja tudi druga plat medalje, stran trpljenja, in se od športa poslavljam, čeprav imam šport rada in je moje življenje."

Možnost evtanazije ji je dala pogum, da nadaljuje, dokler lahko, je še povedala in dodala, da evtanazije ni treba opredeliti kot 'umor'.

"To ljudem daje občutek počitka," še pove.

Sicer pa zakon v Belgiji, kot na Nizozemskem in v Luksemburgu, dovoljuje evtanazijo, če je bolnikovo trpljenje konstantno, neznosno in bolezen resna ter neozdravljiva. Od leta 2014 lahko v Belgiji neozdravljivo bolni otroci tudi zahtevajo evtanazijo s soglasjem staršev, vendar je potrebna dodatna ocena.

Članek je bil objavljen v reviji Lisa.

Že imate novo Liso?

Tokrat je LISI priložena REVIJA AKTIVNI, v kateri lahko med drugim preberete:

  • Lisa 40 2016Intervju s triatlonko Mateja Šimic: Profesionalni šport ni zdrav
  • Ekstremno: Bine Žalohar: Živim v trenutku
  • Kako načrtovati trening in prehrano pred maratonom?
  • 10 skrivnostni preventive pred tekaškimi poškodbami
  • 7 x 7 zakaj je ... pametno teči, zakaj potrebujete osebnega trenerja, zakaj poskusiti visoko intenziven trening, zakaj ne smete zamuditi ponedeljkove vabe ...
  • Žan Rant Roos - mojster manualne terapije
  • Prehrana: 9 pomembnih pravil zdravega prehranjevanja
  • Intervju za navdih: mag. Marjana Znidarsic - Motiviraj se: Tek je moja prispodoba, kako mi je uspelo z majhnimi koraki in z veliko vztrajnosti uresničevati svoje sanje

+ Recepti in prehranski nasveti

+ Moda za aktivne: Gibanje v jesenskih odtenkih

Aktualna številka revije Lisa v prodaji od 29. septembra!