Matej Mohorič: Domač kruh in počitek za hitrejšo regeneracijo (intervju)

Matej Mohorič: Domač kruh in počitek za hitrejšo regeneracijo (intervju) (foto: @bettiniphoto) @bettiniphoto
24. 10. 2020

Vrhunski šport zahteva vrhunsko prehrano. Tega se dobro zaveda 26-letni kolesar Matej Mohorič, ki vrti pedala za ekipo Team Bahrain McLaren. Pred dvema letoma je zmagal deseto etapo na Giru d'Italia, leta 2017 pa sedmo etapo Dirke po Španiji. Zaradi intenzivnih treningov in napornih etap je njegov jedilnik raznolik in bogat, z živili brez gensko spremenjenih organizmov. V zavetju doma najraje uživa ob goveji juhi, prijateljem pa pogosto postreže domač kruh ali pico.

Kako strog jedilnik imate? Si lahko ob dnevu počitka privoščite kozarec gazirane pijače in ocvrto hrano?

Moj jedilnik je zelo raznolik, tako da ne bi rekel, da je strog. Se pa nekaterim živilom in jedem izogibam, kot npr. cvrtju. Tudi gaziranih pijač ne pijem skoraj nikoli. Ker s kolesarjenjem porabim veliko energije, je moja prehrana količinsko bogata. Uporabljam lokalno pridelana živila in zelo rad imam slovenske domače jedi.

Pri sestavljanju jedilnikov sodelujete z nutricionistko. So jedilniki individualni, prilagojeni vsakemu kolesarju posebej, ali imajo neko skupno osnovo, prehransko strategijo za vse?

Jedilniki imajo skupno osnovo, prilagojeno vzdržljivostnim športom. Glede na čas v letu in posameznikove cilje potem nutricionistka individualno prikroji prehranski načrt in priporočila. Sam imam zelo stabilno telesno težo, tako da večino leta moj jedilnik temelji na čim boljši preskrbi z energijo, da lahko opravljam težje treninge in tekmujem. Nekateri kolesarji pa v pripravljalno obdobje pridejo malenkost pretežki in potem med prvimi tedni treninga rahlo omejijo vnos ogljikovih hidratov, da lahko izgubijo odvečno težo.

Katera hranila zagotovijo dobro regeneracijo in počutje? Se vaš jedilnik spreminja ali ste ''našli'' ustrezno hrano zase, ki je ne menjate?

Jem vsega po malem, kadar pa so treningi ali dirke energijsko potratni pa dodatno pojem več ogljikovih hidratov. Moj jedilnik se skozi leto spreminja, predvsem stremim k uporabi sezonskih in lokalnih živil. Držim se smernic zdrave prehrane.

bettiniphoto

Katera živila najbolj poskrbijo za zadosten vnos beljakovin, ki jih športnik še kako potrebuje?

Po mojih izkušnjah so najkakovostnejše beljakovine, ki jih zaužijem z mesom, ribami in jajci. Po težkih naporih in utrujenih mišicah domača hrana in počitek najbolj pomagata do hitre regeneracije.

Sami prisegate tudi na izdelke brez GSO. Kako pomembni so za športnika?

Pomembno se mi zdi, da jemo kakovostno hrano. Rad imam pristne jedi, držim se pravila da poskušam jesti hrano, ki bi jo prepoznala tudi moja babica. Prav zato pogosto posežem po AVE piščančjih izdelkih brez GSO, saj se hrani z gensko spremenjenimi organizmi izogibam. Skupina Panvita je tudi naš partner.  

Spreminjanje teže za izboljšanje športnega rezultata mora biti opravljeno varno, sicer lahko bolj škodi kot koristi …

Tako je. V vzdržljivostnih športih optimalno telesno težo, če stvari delamo prav, dosežemo sočasno s povečanjem količine in zahtevnosti treninga, brez pretiranega odrekanja pri hrani. Tako kot v vsaki stvari je seveda tudi tukaj potrebna zmernost.

Voda in tekočine so ključne za ohranjanje hidriranega stanja telesa in za vzdrževanje prave telesne temperature. Koliko tekočine dnevno zaužijete?

V poletnem času ob višjih temperaturah lahko kolesarji med težjimi napori zaužijemo tudi do liter tekočine vsako uro, če pa so temperature bolj zmerne, nekoliko manj. Poleg tega tudi čez dan pijemo zelo pogosto in tako vnos tekočine enakomerno porazdelimo.

Vaša najljubša jed in razvada?                                   

Zelo rad doma zakurim žar in prijatelje povabim na piknik. Dobra hrana in dobra družba, najboljša kombinacija. Običajno na topel žar položim še šamotno ploščo in ga izkoristim, da spečem domač kruh ali pice.

Kako preživljate proste dneve, počitnice? Ste aktivni, imate hobije ali si raje vzamete nekaj dni, ki jih, na primer, preživite na ležalniku?

Proste dni preživim z družino in prijatelji. Če je lepo vreme, ga običajno izkoristimo za aktiven izlet, včasih pa na deževen dan tudi ostanemo doma in si privoščimo umirjeno kosilo z govejo juho.

Intervju pripravila: Anita Volčanjšek