Mednarodna okrogla miza - Skupaj za večjo varnost kolesarjev

Mednarodna okrogla miza - Skupaj za večjo varnost kolesarjev (foto: profimedia) profimedia
22. 5. 2018 Promocijsko sporočilo

Javna agencija RS za varnost prometa je v sodelovanju z Državnim Svetom Republike Slovenije in Slovensko-švedskim društvom organizirala strokovno okroglo mizo z naslovom Za večjo varnost kolesarjev v Sloveniji. Namen je reševanje različnih izzivov in razvoj sistemskega pristopa k izboljšanju varnosti kolesarjev. 

Okrogle mize, ki je potekala 17. maja 2018,  se je  udeležilo več kot 120 strokovnjakov s področja oblikovanja politik, zasebnega sektorja, nevladnih organizacij in drugih. 

Razprava je osvetlila različne ukrepe za reševanje izzivov varnosti kolesarjev in odgovorila na številna vprašanja, s katerimi se srečujejo upravljavci cest pri umeščanju kolesarskih poti, kot so:

  • razvoj in vzpostavitev kolesarskega omrežja,
  • predpisi za projektiranje,
  • gradnja kolesarske infrastrukture in vodenje kolesarjev.

Predstavljena je bila strategija varnosti kolesarjev in primeri dobre prakse tako doma kot v tujini ter ukrepi za spodbujanje in razvoj kolesarjenja v mestih. Interdisciplinarna razprava je obravnavala kolesarjenje tudi v smislu vzgoje v cestnem prometu, trajnostne mobilnosti in ohranjanja telesnega in duševnega zdravja ter obvladovanja kroničnih bolezni in dejavnikov tveganja.

Le z vključitvijo vseh deležnikov lahko oblikujemo dobre ukrepe na področju varnosti kolesarjev.

Mag. Igor Velov, direktor AVP, je pojasnil, da je kolesarjev na slovenskih cestah vse več, kar je spodbudno, vendar pa le ti spadajo med ranljivejše udeležence v prometu. Zato je potrebno poskrbeti za njihovo varnost v obliki postavitve zakonodajnih okvirov, ustrezne kolesarske infrastrukture in osveščanja javnosti, da vožnja s kolesom ni le rekreacija, temveč je treba biti pri vožnji tudi previden.

politiki

Vizija nič - nič smrtnih žrtev na naših cestah

»S pomočjo takšnih srečanj bomo naredili pomemben premik k trajnostni mobilnosti in spodbujanju alternativnih oblik prevoza za vse udeležence v prometu. Predvsem pa bomo naredili tudi korak naprej k izboljšanju varnosti udeležencev v prometu in viziji nič – nič smrtnih žrtev na naših cestah«, je ob začetku konference z zadovoljstvom povedal dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo. 

S predpisi za zagotovitev ustreznih in varnih kolesarskih površin  stremijo k temu, da bi  kolo postalo sestavni del naše vsakodnevne mobilnosti, zlasti v mestih na razdaljah do 5 km. Še letos bo vzpostavljena kolesarska povezava od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje.

Jonas Norling, namestnik vodje misije na Veleposlaništvu Kraljevine Švedske, je povedal, da postaja kolesarjenje vse bolj priljubljena oblika prevoza, ne le na Švedskem, temveč tudi drugje po Evropi, saj ima veliko pozitivnih učinkov: je zdravo, poceni, okolju prijazno, trajnostno, predvsem pa lahko kolesarji veliko prihranijo na času v mestnih središčih.