8 idej za razgibane kolesarske ture

Majorka je pravi raj za kolesarje. (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2013

Poiskali smo nekaj dobrih kolesarskih tur. Pokukali smo v Španijo, Nemčijo, na ravninsko Nizozemsko in v sosednjo Avstrijo, malo smo raziskovali tudi po Sloveniji.

Španija

Kolesarjenje in kopanje na Majorki

Največji otok sončnih Balearov Majorka je pravi raj za kolesarje. Na otoku lahko primerne poti najdejo profesionalni gorski kolesarji in tudi uživaški rekreativci na kolesu. Posebna ponudba so organizirane kolesarske ture po neprometnih cestah.

Nemčija

Najbolj priljubljena je pot ob Elbi

Od Cuxhavena do Bad Schandaua – 860 kilometrov – je speljana super kolesarska pot, ki je primerna tudi za družine. Vrhunec poti je zagotovo obisk Dresdna. Seveda lahko vedno prekolesarite le del poti. Več na www.elbe-radweg.com.

Dresden

Nizozemska

Kolesarski raj

Na Nizozemskem je kolesarjenje del vsakdanjega življenja, saj ima 16 milijonov prebivalcev približno 13 milijonov koles, zato so tudi kolesarke steze po vsej deželi odlično speljane in tudi vzdrževane.

Že v Amsterdamu je meščanom, ki se prevažajo s kolesi po mestu že od 19. stoletja, na voljo kar 400 kilometrov kolesarskih poti, označenih z rdečo barvo, te imajo tudi svoja križišča in semaforje, tako da se je v mestu lažje orientirati s kolesom kot z avtomobilom. Zanimive informacije najdete na spletni strani http://bicycledutch.wordpress.com/

Nizozemska

Avstrija in Slovenija

Dve mesti – Gradec in Maribor

Na sončni strani Alp ležita mesti, ki sta se združili ob spoznanju, da imata zelo podobni ponudbi. Za ustrezno vzdušje skrbita še reki, ki tečeta skozi mesti, Drava in Mura. In kjer so reke, kolesarske poti niso daleč, tako sta Dravska kolesarska pot in kolesarska pot ob Muri posebnost med kolesarskimi potmi v mednarodnem merilu.

Gradec je bil leta 2003 evropska prestolnica kulture, Maribor pa leta 2012 skupaj z Mursko Soboto, Ptujem in Slovenj Gradcem. Kulturni in kolesarski užitek je raziskovanje mestnega jedra s kolesom.

V Gradcu kombinacijo kolesa in kulture imenujejo bikeCULT! 'Kultne' pa niso samo proge in prireditve, temveč tudi večerni obiski lokalov v središču mesta! Prav posebno doživetje ponujajo kolesarjem, ki si po napornem dnevu zaželijo zabave. Več na: www.regiongraz.at, www.maribor-pohorje.si

Gradec

Kolesarska pot ob Muri – od leta 2011 vodi do Slovenije

Kolesarska pot ob Muri je s podaljškom po Sloveniji dolga 425 kilometrov in med poznavalci velja za eno izmed najlepših obrečnih poti v alpskem svetu. Kolesarjenje je udobno zaradi rahle nagnjenosti navzdol in zagotavlja izjemen užitek, saj pot vodi mimo številnih postojank s kulinaričnimi dobrotami.

Začetek je v narodnem parku Visoke ture, nato je pot speljana ob Muri do dežele vinske trte in toplih vrelcev. Na severu lahko občudujemo predvsem gore in planšarije, na jugu pa polja, posajena z bučami, močvirnata območja in vinograde. Več na www.murradweg.com.

Mura

Slovenija

Bohinjska Bistrica

Nad jezerom se dviga venec gora s številnimi gorskimi cestami in stezami za gorske kolesarje. Toda tudi cestni kolesarji boste prišli na svoj račun in le najbolj treniranim bo zmanjkalo kilometrov. Poleg med cestami in stezami lahko izbirate tudi med številnimi označenimi kolesarskimi potmi.

Klodičeva kolesarska pot vas vodi po levem bregu Save Bohinjke od Bohinjske Bistrice ob vznožju Rudnice do Bohinjskega jezera in pri Stari Fužini zavije v Zgornjo Bohinjsko dolino do Srednje vasi. 11 km dolga pot je primerna za družine in tudi za zahtevnejše kolesarje, ki bodo povezavo izkoristili pri enem izmed številnih daljših podvigov.

S kolesom si lahko ogledate čudovite slapove pri izviru Bistrice, Mostnice, Grmečice in Peračico. Seveda pa vas lahko kolo popelje tudi večino poti do znamenitega slapa Savice in proti slapovom Ribnice.

Kolesarski izleti po pobočjih južnih bohinjskih gora vam ponujajo lep razgled na dolino z jezerom in Bohinjsko Bistrico ter poglede na Triglavsko pogorje. Z razglednih točk lahko načrtujemo nove kolesarske izlete.

Bohinj

Koroška

Prvi kolesarski park v Sloveniji

Številne gorske doline se na vzhodnem robu Karavank dvigajo pod alpske vrhove, okoliški gozdovi z razpredeno mrežo gozdnih cest in kolovozov pa ponujajo skoraj neomejene možnosti za gorsko kolesarjenje, zato je tu nastal prvi gorski kolesarski park v Sloveniji.

Sistem označenih in urejenih poti za gorske kolesarje, ki so označene z živalskimi sledmi, se v tej regiji imenuje Sledi divjine. Izhodišča za več kot 350 kilometrov poti so v Črni na Koroškem, v Mežici ali na Jamnici.

Koroška

Idrijsko in Cerkljansko

Omeniti je treba označene ture Kontrabantarska pot (45 km), Po Vojskarski planoti (35 km), Po Bloudkovih poteh (56 km), Pot v osrčje idrijskega gozda (78 km), Po Cerkljanskem hribovju (62 km) in Po poteh piščali in tavern (50 km).

Vse poti so krožne, z izhodiščem v Idriji ali Cerknem. Speljane so po malo prometnih cestah ter predvsem po gozdnih cestah in poteh Ledinske, Vojskarske, Šebreljske, Krniške in Črnovrške planote ter po robu Trnovskega gozda in po Cerkljanskem hribovju. Vse poti povezujejo naravne in kulturne zanimivosti, primerne pa so za gorska in treking kolesa.

Poleg označenih kolesarskih poti je za adrenalinske navdušence na voljo več lokacij za spust z gorskimi kolesi, epicenter 'gravitacijskega' dogajanja pa je Bike park Javornik.

Značke: aktiviraj