Ötztal – avantura za vsakogar

22. 7. 2016 Promocijsko sporočilo

Peš, na kolesu, v vodi ali celo v zraku. V dolini Ötztal ste na pravem mestu!

V dolini, ki jo obkrožajo mogočne gore s čudovitimi razgledi, ki na svojih strmih pobočjih ponujajo neštete možnosti uživanja v različnih zvrsteh športa na prostem, leži eldorado za vse, ki svoj oddih želijo preživeti čim bolj raznoliko in predvsem aktivno.

Dostop do doline Ötztal je zahteven, saj leži med Alpami, katerih vrhovi segajo nad 3.500 metrov. Ljubitelji narave in vijugastih visokoalpskih cest z impozantnimi panoramami bodo zagotovo izbrali pot, ki prečka Italijo in pelje čez prelaza Giovo in Rombo (po avstrijsko Timmelsjoch, 2.509 m).

Celotna dolina je že pred nekaj leti začela razmišljati o poletnem turizmu, kar priča infrastruktura in bogata turistična ponudba.

Avantur željni turisti lahko izbirajo med

  • vodnimi aktivnostmi - raftingom, kanjoningom, kanujem/kajakom,
  • pohodno-plezalnimi aktivnostmi,
  • aktivnostmi na kolesu in
  • aktivnostmi v zraku jadralno padalstvo.

Bike Republic Sölden – eno največjih alpskih središč za gorske kolesarje

Vasica Sölden (ljubitelji alpskega smučanja jo zagotovo poznate) je eno od središč dogajanja v dolini, še posebno za gorske kolesarje.

Kar pet žičnic omogoča tudi prevoz koles. Skupno je v celotni dolini na voljo kar 900 kilometrov urejenih poti⁄prog, namenjenih za gorske kolesarje, pove Nicole Jäger, ki je zadolžena za medije na Ötztal Turismusu.

Nicole Jäger kot največji prednosti za ljubitelje gorskega kolesarjenja izpostavi možnost uporabe različnih žičnic, poleg tega pa široko paleto prog (singletrails, downhills, flowtrails) ter veliko namestitev, ki so prilagojene za kolesarje.

Bäeckelar Wirt Hotel ima dobesedno pred vhodom poseben poligon (pump track), kjer lahko brezplačno izpopolnjujete tehniko vožnje brez poganjanja. V hotelu imajo tudi kolesarsko trgovino ter možnost najema koles in opreme. Nicole izpostavi še posebno vozovnico za gorske kolesarje, ki omogoča neomejen transport za gorske kolesarje.

Letošnja največja novost sta progi Zaahe line in Eebme line. Posebej pa velja izpostaviti še progo Teäre line (tako imenovani flowtrail, dolžine dobrih 6,5 km), ki je namenjena najširši množici kolesarjev, saj na njej uživajo tako začetniki kot tudi bolj izkušeni kolesarji. To progo enostavno vzljubiš.

Vožnja čez številne gorske prelaze je bila užitek zahvaljujoč najnovejšemu iz družine Seat Leon – X-PERIENCE. Izpostaviti moramo pogon na vsa štiri kolesa 4 drive z na novo razvito lamelno sklopko za dober oprijem na vsakem cestišču. Prav to smo potrebovali, ko smo se vzpenjali na težko odstopne lokacije, da bi ujeli vršace, oblite s sončnim vzhodom. Leon X-perience nas ni pustil na cedilu!

Video: Danijel Čančarević - Vertical Mind Cinema. Foto: Danijel Čančarević, Ötztal Tourismus