Stopite v čevlje Alena Kobilice in se zapeljite s tandem kolesom

Stopite v čevlje Alena Kobilice in se zapeljite s tandem kolesom (foto: Nino Verdnik) Nino Verdnik
8. 6. 2016

Ste si kdaj predstavljali, kako je voziti kolo v tandemu, poleg tega pa pri tem nič videti? Sedaj lahko to preizkusite.

Alen Kobilica, ustanovitelj centra Vidim cilj, je s pomočjo donatorja JUST v Slovenijo pripeljal 6 novih tandem koles. Gre za prva tekmovalna tandem kolesa v Sloveniji, ki jih bodo lahko uporabljali slepi in slabovidni otroci ter mladostniki. Nekateri bodo tako imeli možnost prvič sedeti na kolesu.

V centru Ljubljane se bodo mimoidoči lahko preizkusili, kako je biti Alen Kobilica in se zapeljali s tandem kolesom. Pri tem bodo imeli zavezane oči, da bi bolje zaznali svet, v katerem živijo slepi in slabovidni. Vozniki 'taksi' tandemov bodo izkušeni 'piloti', ki spremljajo Alena Kobilico na tekmovanjih in treningih.

Predstavitev in predaja novih tandem koles za slepe in slabovidne otroke bo v četrtek, 23. 6. 2016 med 9.30 in 13.30 uro na Pogačarjevem trgu - poleg stojnice Indy&Pippa ekološki sladoledi. Izkupiček prodanega ekološkega sladoleda Indy&Pippa v času predstavitve bo prejel organizator dogodka - neprofitni center Vidim cilj.

Program:
  • 9.30 do 12.30 – preizkušanje tandem koles in 'taksi' prevozi s kolesom po Ljubljani (ob 11.30 se pridruži Alen Kobilica)
  • 13.00 do 13.30 – Zavod za slepo in slabovidno mladino, uradna predaja koles Centru Vidim cilj in otrokom.
O centru Vidim cilj

Center Vidim Cilj je neprofitni, nevladni in nepolitični center v katerega je vključenih preko 70 otrok z različnimi razvojnimi specifikami. V svojem začetku se je posvečal predvsem spodbujanju slepih in slabovidnih pri športnem udejstvovanju. Ker pa so v Sloveniji otroci s posebnimi potrebami še vedno v veliki meri prepuščeni iznajdljivosti in predanosti njihovih staršev, se v Center vključuje vedno več otrok z različnimi telesnimi in intelektualnimi sposobnostmi.

Strokoven kader z bogatimi mednarodnimi tekmovalnimi izkušnjami, otrokom v programih centra nudi varno okolje za osvajanje začetnega znanja in nadaljnega športnega udejstvovanja (tudi na mednarodnih kampih in tekmovanjih) v disciplinah, kot so plavanje, smučanje in surfanje.

Otroci, ki so vključeni v programe Centra, imajo tako možnost razviti svoje potenciale in izgraditi svojo osebnost (razvoj motorike, nadgrajevanje socialnih veščin, pridobivanje in izgradnja samozavesti, samostojnost za nadaljnje življenje, intelektulani napredek ipd.).

Več o centru si preberite na www.vidimcilj.si

Ana Vehovar

Fotografija: Nino Verdnik