Test gorskega kolesa: Moondraker Foxy carbon RP

Test gorskega kolesa: Moondraker Foxy carbon RP (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
8. 5. 2019

V Centru mobilnosti Špan na Brezovici pri Ljubljani že nekaj časa ne prodajajo samo pnevmatik, in prevoznih sredstev na fosilna goriva. Ena izmed teh novih pridobitev je tudi velik kolesarski center.

V njem najdete širok spekter različnih, skoraj butičnih znamk. Od legendarnega proizvajalca cestnih koles Fondriest do vrhunskega Švicarskega BMC-ja, ki ponuja poleg cestnih tudi odlična polno vzmetena kolesa.

Od gorskih koles ponujajo modele različnih cenovnih kakovostnih razredov proizvajalcev Torpado in Mondraker.

Na test smo odpeljali vsestransko polno vzmeteno gorsko kolo Moondraker Foxy carbon RP.

Mondraker je Španski proizvajalec koles in njihov foxy je definitivno eno bolj popolnih trail koles na trgu.

Kolo je namenjeno tako vzponu kot tudi bolj zahtevnemu spustu. Prav tako kot pri vseh stvareh, ki si jih ljudje kupujemo za našo zabavo ali pa uporabo, hočemo, da nam je ta stvar všeč.

Foxy nam je zaradi njegovih elegantnih linij hitro padel v oči, rdeča barva je bila sprva preveč kričeča, kasneje pa smo se je privadili.

Nov okvir

Mondraker je predstavil nov koncept geometrije, ki ponuja v primerjavi s tradicionalno geometrijo prednosti v vseh kategorijah, najbolj opazne prednosti pa so povečanje nadzora, vodljivosti in samozavesti.

Geometrija Forward Geometry se evolucijsko razvija v smeri boljšega kompromisa za vse uporabnike, razvoj pa je seveda vzporeden z razvojem koles za vsegorsko in enduro kolesarjenje s 27,5-palčnimi plašči ter koles za trail in maratone z 29-palčnimi plašči.

Osnovni koncept geometrije FG ostaja nespremenjen; geometrija je zasnovana z daljšo zgornjo cevjo in temu primerno krajšo oporo krmila. Zgornja cev je daljša za enako razdaljo, kot je skrajšana opora, zato ostanejo vse kontaktne točke med kolesarjem in kolesom v enakem položaju kot pri tradicionalni geometriji.

Kolo v akciji

Kolo smo testirati v kolesarkskem parku v Kočevju (bike park Kočevje). Dan pred tem pa še na domači progi, da smo si prilagodili vzmetenje na kolesu našemu načinu vožnje in pa naši teži.

Pri plezanju v hrib nas je kolo zelo navdušilo, tudi Foxovo vzmetenje se da brez težav med vožnjo prilagoditi z rahlim zasukom gumba iz načina za spust v način za pedaliranje.

Poleg načina za pedaliranje ti sprednji fox 34 in zadnji fox Float omogočata tudi popolni zaklep blažilnikov, s tem lahko kolo v dveh sekundah spremeniš v popolnoma trdo kolo. Kolo je tako lepo in hitro premagovalo vzpone po gozdni cesti v hrib, da smo vmes začeli dvomiti, če kolo ne skriva kje kakšne baterije, ki nam je pomaga pri poganjanju.

Med poganjanjem v klanec smo večkrat prebrali napis na 'štangi' foxy, tako da smo si do vrha cel čas peli znan komad Jimmya Hendrixa Foxy Lady. Ko smo prispel do vrha se je vsaj za nas začel tisti pomembnejši del testa kolesa. Tu je foxy razkril svoje resnične namere.

Lahek karbonski okvir in dolga medosna razdalja skrbita za odlično kontrolo in vodljivost kolesa tako med zavoji kot na hitrih ravnih delih. Hitreje ko smo ga pognali, bolj se foxy naravno obnašal. Vodenje je postalo intuitivno in s tem nasmeh pod čelado vedno širši.

Učinkovitost se izkaže tudi pri skokih in večjih obremenitvah. Od tu potem tudi naslov zvita zver. Saj je bilo kolo neverjetno dobro pri vzponu, ampak pri spustu pa je pokazal svoje prave manire, tako da mu ime Foxy (lisička), zelo pristoji.

Foxy sodi v kategorijo All mountain koles s 140 mm hoda je najbolj vsestransko kolo v ponudbi. Obročniki premera 27,5" v kombinaciji z sistemom vzmetenja Zero Suspension system ter inovativno Forward geometrijo nudi maksimalno kontrolo pri spustu ter optimalno učinkovitost pri vzpenjanju.

Foxy vas lahko popelje na enduro tekmovanja ali pa na celodnevno turo z prijatelji!

Oprema:

Sram Eagle 1x12

Prestave
1x12

Velikost koles
27,5''

Okvir kolesa
Karbon

Sprednje vzmetenje
Fox Float 34 150 mm

Zadnje vzmetenje
Fox Float 150

Hvalimo:

  • vsestranska uporabnost
  • solidna oprema
  • nizka masa

Grajamo: cena

Cena (z DDV): € 4.799,00

Besedilo: Urban Bat
Foto: Žiga Šuštaršič, tovarna

Značke: Mondraker