V Nici začetek Dirke po Franciji. Glavni favorit Primož Roglič, v ospredju tudi Tadej Pogačar, grozeči zasledovalec - koronavirus

V Nici začetek Dirke po Franciji. Glavni favorit Primož Roglič, v ospredju tudi Tadej Pogačar, grozeči zasledovalec - koronavirus (foto: profimedia) profimedia
29. 8. 2020

V mondeni Nici se bo danes ob 14. uri začela 107. kolesarska dirka po Franciji. Tradicionalna tritedenska pentlja bo letos predstavljala velik izziv favoritom zaradi zahtevne trase in grozeče sence pandemije novega koronavirusa, ki bo zasledovala karavano od starta v Nici do zaključka na Elizejskih poljanah v Parizu 20. septembra.

Na startu bo pet Slovencev, Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec, med favoriti za končno zmago pa sta Primož Roglič in Tadej Pogačar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hi #TDF2020 team😍🇫🇷 • • • #samenwinnen #ridebianchi #teamjumbovisma

A post shared by Team Jumbo-Visma cycling (@jumbovisma_road) on

Roglič bi bil brez padca na kriteriju Dauphine nesporni favorit Toura, v zaledju  ima tudi najmočnejše moštvo. Pogačar pa po lanskem tretjem mestu na španski Vuelti na svojem prvem Touru ne bo zgolj nabiral izkušenj. Enaindvajsetletnega Slovenca nihče ne izloča iz boja za zmago.

Velikih imen na startu ne bo manjkalo, v prvi etapi pa bodo mesto na vrhu prepustili sprinterjem. Prenosi bodo tudi na TV SLO, strokovni komentator bo cenjeni Martin Kvastja.

Slovenci, njihove številke in ekipe:

  • 11 Primož Roglič (Jumbo Visma)
  • 66 Matej Mohorič (Bahrain McLaren)
  • 131 Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
  • 138 Jan Polanc (UAE Team Emirates)
  • 167 Luka Mezgec (Mitchelton Scott).
Mednarodna kolesarska zveza je omilila pravila glede izključitve ekip s Toura v primeru pozitivnih izvidov na novi koronavirus. Ekipa bo po novem morala zapustiti tekmovanje, če bosta dva člana pozitivna v razmiku sedmih dni. UCI je omilil tudi pravilo, da bo tekmovalec nemudoma izključen, če bo pozitiven na rednih testih, ki jih bodo izvajali pred vsako etapo. Zdaj bo imel zadnjo besedo UCI-jev zdravnik, ki bo določil, kakšno nevarnost predstavlja vsak posameznik.