Vsi na kolo za zdravo telo. A pozor...!

Vsi na kolo za zdravo telo. A pozor...! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2019 Promocijsko sporočilo

Kolesarjenje je izziv in ponuja enega boljših načinov za aktivno preživljane prostega časa. Lahko pa kolo izkoristite tudi kot prevozno sredstvo za dnevne opravke ali krajše kolesarsk poti. A samo zares VARNO kolesarjenje je lahko prijetno in brezskrbno, zato preverite, kako lahko maksimalno poskrbite za vašo varno pot na kolesu.

Se vam med vožnjo dogaja, da neustrezno prečkate cestišče, vozite v nasprotni smeri ali prevozite rdečo luč na semaforju? Ali pa vozite po pločniku in s tem ogrožate pešce? Morda uporabljate mobilni telefon med vožnjo s kolesom? Potem sodite med tri četrtine kolesarjev, ki krši prometna pravila. Resnejše prekrške pa napravi približno 25 % kolesarjev. Podatki izhajajo iz opazovanja kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa.

Kolesarji za lastno varnost lahko največ naredite sami - z upoštevanjem cestno prometnih predpisov!

Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti, če kolesarske steze ni ter po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri kolesarjenju moramo upoštevati prometna pravila in predpise, ki veljajo za voznike, pravila prednosti, prometne znake ter drugo signalizacijo. Vedno tudi poskušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, saj lahko tako preprečimo marsikateri neljubi dogodek. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažimo smer z rokami, se pravilno razvrstimo in upoštevamo pravila prednosti. Nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo. Ponoči in v mraku pa nujno uporabimo luči in odsevna telesa, da bomo dobro vidni in prej opazni.

Kolo in oprema morata biti ustrezna

Vsak kolesar je odgovoren, da poskrbi za tehnično ustreznost svojega kolesa in uporabo zaščitne opreme.

Pred kolesarjenjem, še posebej spomladi, najprej preverimo tehnično brezhibnost kolesa.

Kolo mora imeti:

- brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro
- belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na  boku
- zvonec
- ustrezno napolnjene pnevmatike
- primerno nastavljeno višino krmila in sedeža

Priporočljivo je imeti tudi blatnike, ščitnik verige ter prtljažnik ali nosilno košarico za prtljago. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno opremo in sicer je za kolesarja nujna uporaba kolesarske čelade, ki ščiti glavo pri morebitnem padcu, priporočljivo pa je nositi tudi oblačila svetle barve, oziroma uporabljati odsevni brezrokavnik, da nas bodo vozniki prej opazili.

Bistro glavo varuje čelada

Raziskave dokazujejo, da zaščitna kolesarska čelada pomembno prispeva k večji varnosti, saj zmanjšuje težo posledic in poškodb glave od 40 % do kar 70 %. Uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje, tako pri vsakodnevnem kot rekreativnem kolesarjenju, saj pomembno prispeva k varnosti kolesarja. Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi raznih električnih naprav (e-skuter, hoverboard,...).

6. maja 2019 se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, Ministrstvom za infrastrukturo ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, pridružujejo pa se ji tudi nevladne organizacije. Namen akcije je na eni strani opozoriti kolesarje na upoštevanje cestno prometnih pravil in odgovorno vedenje v prometu ter povečati uporabo varnostne čelade ter na drugi strani tudi ostale udeležence v prometu opozoriti na povečano število kolesarjev na cesti. Agencija za varnost prometa opozarja še na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in slušalk za poslušanje glasbe pri kolesarjih, saj obe aktivnosti neposredno vplivata na zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Akcija za večjo varnost kolesarjev bo potekala do 31. maja, aktivnosti pa se bodo nadaljevale tudi v poletnih mesecih.