Zgodovinski dan na Dirki po Franciji - Roglič prvi Slovenec v rumeni majici in etapna zmaga Tadeju Pogačarju

Zgodovinski dan na Dirki po Franciji - Roglič prvi Slovenec v rumeni majici in etapna zmaga Tadeju Pogačarju (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2020

Kakšen dan! Kakšna predstava Slovencev! Zmaga Tadeja Pogačarja in drugo mesto Primoža Rogliča, ki je kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel znamenito rumeno majico.

Laruns je bil poleti 2018 srečni dan za Primoža Rogliča, saj je v velikem slogu dobil 19. etapo, no tokrat je kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel rumeno majico. Etapno zmago pa je tokrat vzel mladi Tadej Roglič, ki je v neverjetni formi, odličnost pa je pokazal tudi v sprintu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🥇 🚀 YES!!! @tadejpogacar takes his debut Tour de France stage win! What an amazing day!🎉 · #UAETeamEmirates #RideTogether

A post shared by UAE Team Emirates🇦🇪 (@uae_team_emirates) on

"Primož je letos odličen in upam, da bova letos skupaj ustvarila posebno zgodbo," je po tekmi povedal Tadej, ki bo čez 14 dni praznoval šele 22 let. Pogačar je postal tudi najmlajši zmagovalec etape na Touru v zadnjih 27-ih letih.

"Kakšne mejnika za slovensko kolesarstvo postavljata Primož in Tadej. To je zares neverjetno," je komentiral dvojno slovensko zmago komentator televizije Slovenija Tomaž Kovšca.

Roglič v elitni družbi

 »Danes sva s Tadejem zamenjala poziciji in res iskrene čestitke. Rumena majica je res super in želim si jo tudi v Parizu. Spet super dan za nas. Očitno smo Slovenci res postali velesila v kolesarstvu, poleg Kolumbijcev,« je takoj po tekmi za slovensko televizijo povedal Roglič, ki bo plišastega leva seveda podaril svojemu enoletnemu sinu Levu.

tvslo

Primož Roglič pa ni postal le prvi Slovenec, ki je oblekel rumeno majico, zdaj je v redki družbi kolesarjev, ki je v svoji karieri nosila majico vodilnega na vseh treh največjih dirkah. Na preostalih dveh je na koncu tudi stopil na zmagovalni oder, tak cilj ima letos seveda tudi s Tourom.

RUMENA MAJICA
Najbolj prepoznavna majica v kolesarstvu je rumena (Maillot Jaune), ki jo obleče vodilni kolesar in seveda zmagovalec na največji in najslavnejši tritedenski kolesarski dirki na svetu, francoskem Touru. Ta je tudi najstarejši od treh velikih etapnih dirk, prvič so ga izpeljali leta 1903, organizirala pa ga je revija L'Auto (predhodnica časnika L'Equipe). Organizatorji so se majice za vodilnega kolesarja domislili nekaj let pozneje, prvo so podelili leta 1919, rumene barve pa je bila, ker je bila na rumenem papirju tiskana tudi revija L'Auto.