Lahko soda bikarbona izboljša vašo vadbo?

Lahko soda bikarbona izboljša vašo vadbo? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2018

Ali soda bikarbona pomaga pri hujšanju, smo že preverili. O tem, ali vpliva na vaš uspeh pri vadbi, pa znanost pravi tako ...

Obstaja nekaj dokazov, ki potrjujejo, da soda bikarbona lahko vpliva na vaš uspeh pri vadbi.

Raziskava, objavljena v reviji European Journal of Applied Physiology, je pokazala naslednje:

Kadar so športniki 60 minut pred vadbo za krepitev spodnjega dela telesa uživali natrijev bikarbonat (oz. sodo bikarbono), so lahko naredili več ponovitev, njihove mišice pa so bile manj utrujene kot pri udeležencih, ki so uživali placebo.

V sklopu druge raziskave, objavljene v reviji PLOS ONE, pa so kolesarji, ki so 60 minut pred vadbo zaužili sodo bikarbono, prav tako izboljšali rezultat.

»Natrijev bikarbonat verjetno zato pripomore k večji vzdržljivosti, ker kri postane bolj alkalna (kar pomeni, da je manj kisla),« pravi dr. Rachele Pojednic, asistentka nutricistike na univerzi Simmons College.

Pomislite na mlečno kislino, ki se nalaga med vadbo, zaradi česar v mišicah začutite pekočo bolečino, ki vas prisili, da z vadbo prenehate oziroma jo upočasnite. »Če boste imeli v aktivnih mišicah manj kisline, pa bodo posledično tudi pozneje utrujene,« pravi.

Zaključek

Dr. Rachele Pojednic svetuje, da jemanje sode bikarbone v ta namen (dnevno priporoča  0,3 grame na kilogram telesne teže) bolj velja za aktivnega posameznika, ki se pripravlja na preizkušnjo, in ne toliko za povprečnega obiskovalca fitnesa.

Največja težava tiči v tem, da uživanje sode bikarbone včasi razdraži želodec, kar vpliva tudi na športni uspeh. Če vas bodo pestile bolečine v želodcu, ne boste mogli dati vsega od sebe.

Preberite: Ali soda bikarbona v resnici pomaga tudi pri hujšanju?

Preverite tudi:

 

Značke: soda bikarbona