Luka Dončić: Nasmeh mladeniča, ki je očaral in osvojil Evropo

Luka Dončić: Nasmeh mladeniča, ki je očaral in osvojil Evropo (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2018

Luka Dončić že nekaj let velja za najbolj obetavnega košarkarja, ki se je kadarkoli rodil v Sloveniji. Le v nekaj mesecih je potencial pretopil tudi v uspeh, septembra je s Slovenijo postal reprezentančni prvak, zdaj pa z Realom še evropski klubski prvak.

Čeprav šteje šele 19 let, ima Luka Dončić pod pasom tudi številne posamične lovorike. V Beogradu je na zaključnem turnirju Evrolige kot prvi najstnik prejel nagrado za najkoristnejšega igralca tega tekmovanja, po finalni zmagi Reala nad Fenerbahčejem pa še MVP zaključnega turnirja.

Želi se samo zabavati

Kje je – ob nespornem talentu – je skrivnost njegovega bliskovitega uspeha? Sam prisega na zabavo. Takoj po razpletu zadnje tekme v Evroligi je s širokim nasmehom iskreno pripovedoval: »Vsi govorijo o pritisku, ki naj bi bil na mojih ramenih. Jaz se želim samo zabavati, če se na parketu ne zabavam, potem ne igram tako dobro. Ključ do uspeha je bil vedno v tem, da smo skupaj stali kot ekipa, tako v zmagah kot porazih.«

Želja po zabavi se na igrišču kaže v številnih potezah, ob katerih obnemi košarkarska javnost. Nepričakovane podaje, pogumni prodori z zabijanji, trojke izpod svojega obroča. Želja po zabavi prinaša tudi prepotrebno predrznost in vero v svoje sposobnosti. To je Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca nikoli ni osvojila medalje, čeprav je pogosto imela zelo kakovostno moštvo. Slovenija je na evropsko prvenstvo leta 2017 popeljala le enega res pravega zvezdnika Gorana Dragića, ob katerem je bil še obetavni Dončić.

Marsikoga je presenetil, ko je na začetku priprav povedal, da se na turnir odpravlja z željo po medalji. Medalji, ki se je Sloveniji izogibala več kot 20 let. Končalo se je z največjim uspehom v zgodovini slovenskega športa – naslovom evropskega prvaka.

Želel si je dodatnih treningov

Luka Dončić ima košarko v genih, njegov oče Saša Dončić je bil odličen igralec, ki je svoj pečat pustil na slovenskih parketih. Ko je Luka shodil, je praktično ves čas imel v roki žogo. Hitro je začel trenirati košarko, a redni treningi mu niso bili dovolj.

Mama Mirjan Poterbin se tako spominja, da jo je vedno prosil, če bi se lahko udeleževal dodatnih treningov s starejšimi generacijami. »Za rojstne dneve si je vedno želel le košarkarske žoge. Ko je dobil avtomobilčke, ni izkazal nobenega zanimanja, želel si je res le žoge,« se spominja mama.

Preberite: Pogovor z Mirjam Poterbin, mamo Luke Dončića: Ne znam opisati, kako ponosna sem nanj

Njegov napredek je bil skokovit, slovensko okolje je hitro postalo premajhno, zato je že pri 13 letih zapustil Slovenijo in se preselil v Madrid, kjer postal član mlajših selekcij velikana Reala. Tudi tam je hitro prerasel vrstnike, saj je takoj začel igrati za ekipo do 16 let. Ko je dopolnil 16 let, je že zaigral za člansko ekipo belega baleta. Zdaj si je pri 19 letih pokoril košarkarsko Evropo. Naslednja stopnička je jasna – Liga NBA, kjer bo bržkone zaigral že letos jeseni.

»Še vedno je tak otrok, igra računalniške igre, veliko je na telefonu, želi si zabave,« je Dončića opisal njegov soigralec Sergio Llull. Zabava, predanost in samozavest bosta ključna pri njegovem uspehu v Ligi NBA.

Pripravil: Mihael Fartek

Značke: Luka Dončič