Matevž Planko: 16-letni triatlonec, ki cilja na olimpijske igre 2020

Matevž Planko: 16-letni triatlonec, ki cilja na olimpijske igre 2020 (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
19. 11. 2015

Njegovo ime je Matevž Planko, prijatelji ga kličejo Hitri Planko, ker se dobro in predvsem hitro znajde tako v vodi kot na suhem, s kolesom ali v tekaških supergah. Ja, Matevž je 16-letni srednješolec iz Kamnika, ki pa se zelo resno ukvarja s triatlonom, z življenjskim ciljem nastopiti na olimpijskih igrah.

Konec septembra je Matevž Planko s svojim trenerjem Gregom Zoretom odletel v Čikago na svetovno prvenstvo v triatlonu. To je bil nekako vrhunec lanske kariere in fant je z 22. mestom v močni svetovni in predvsem starejši konkurenci opravičil mnenja, da bo v nekaj letih pristal med desetimi najboljšimi triatlonci na svetu in da je njegov veliki cilj – udeležba na olimpijskih igrah v Riu 2020 – zelo realen.

Začetki

Družina ima v Matevževem življenju posebno mesto. Prihaja namreč iz zelo športne družine, oba starša sta aktivna trenerja in tekmovalca v triatlonu, zato ni čudno, da fant ni koncertni pianist, ampak triatlonec: "Že s šestimi leti sem začel trenirati triatlon, seveda najprej pri starših. Zdaj raje vidim, da starša nista moja trenerja. Hočem, da je to moja stvar. Seveda pa sem jima hvaležen, da sta me potegnila v ta šport," pove Matevž, ki pravi, da se je pri njem vse začelo zelo enostavno: "Moj oči je delal z najmlajšimi in nekako je bilo logično, da bom jaz vsaj poskusil. Z leti je potem vse skupaj postalo malo bolj resno. Takrat je kamniški klub začel k treningom triatlona vabiti tudi otroke po šolah in v nekem trenutku se je celo zgodilo, da je triatlon treniral cel moj razred."

Treningi, šola, treningi

Treningi, šola, treningi, učenje ... to je zdaj Matevžev normalni ritem življenja: "Triatlona je triatlon, ne delim na to, kaj mi je najljubše in kaj manj. Povsod poskušaš biti med prvimi, najdlje pa sem potreboval, da sem dobro naučil tekmovati v plavanju. Na kolesu morda malo počivaš, vse pa se vedno odloča v teku. Z letošnjo sezono sem zelo zadovoljen, dvakrat sem prišel na evropskem pokalu na stopničke in osvojil 22. mesto na svetovnem prvenstvu."

Matevž Planko - Hitri Planko, triatlonec

Kako trenirajo triatlonci?

Trije športi v enem dnevu? "Poleti imam dva treninga na dan, po navadi zjutraj plavam, popoldne pa kolesarim in tečem. Med šolskim letom plavam pred šolo, med šolo grem kdaj na fitnes, popoldne pa še kakšen tekaški ali plavalni trening. Sicer imam status športnika, ampak moram reči, da si mi šola zares prilagaja, za kar sem vsem resnično hvaležen."

Matevž je na kamniški srednji šoli in gimnaziji Rudolfa Maistra izbral smer predšolske vzgoje, ker si res pozneje želi delati z otroki.

Motivacija

"Moja največja motivacija, da zdržim treninge, so cilji. Doseganje ciljev. Dobro zastavljeni in (z malo sreče) doseženi cilji pa v športnem svetu pomenijo dobre rezultate. Občutki, ko ob prehodu čez ciljno črto z očmi poiščem svoj rezultat na semaforju, so zato naravnost neopisljivi. So trenutki, ko samemu sebi izstaviš račun za ves vložen trud, vztrajnost, budilko sredi noči, litre znoja ..."

Hrana

Seveda mora Matevž, kot vsi profesionalni športniki, zelo paziti tudi na prehrano: "Pri nas mami zelo pazi na to, kaj jem. Vsak dan kuha, da jaz lahko normalno funkcioniram. Hrana je zelo velik del športa. Uporabljam pa tudi izdelke Pro action, ki mi pomagajo pri regeneraciji in pri tem, da zaužijem vse potrebne vitamine in minerale. Seveda sem kdaj tudi zelo utrujen, a vem, da lahko le tako uspem. Obvezen je tudi počitek, včasih se zgodi, da imam kakšno prosto nedeljo."

Matevž sicer prizna, da večino prostega časa porabi za počitek in učenja, a se kot vsak najstnik zelo rad druži s prijatelji.

Team Planko

V ekipi Matevža Planka je sedem ljudi. Poleg mame Nataše in očeta Tomaža, ki sta zadolžena za motivacijo, šolo, zdravo prehrano in seveda za vse preostale stvari od vzgoje naprej, je tam njegov osebni trener Grega Zore, pa dežurni kreativec in čistilec koles Matic Prosen, Sandi Novak, ki se je projekta lotil in ga zdaj tudi vodi tako resno ter njegova žena Renata, ki skrbi za marketing.

"Leta 2014 smo si zadali desetletni projekt. Matevževa naloga je, da trenira in naredi šolo, za drugo skrbimo mi. Skrbimo za sponzorje, opremo, za treninge, urejamo spletne strani, skrbimo za piar in blagovno znamko Hitri Planko. Naš osrednji in dolgoročni cilj je deseterica svetovne elitne konkurence, vsaj 8 tekem v kategoriji Dextra in končno, uvrstitev na OI 2020 in 2024. To je celostni pristop in, ja, morda je drugačen, a za uspeh je potreben zdrav start."

Več o Matevžu in ekipi na hitri-planko.si.

Foto: Helena Kermelj