Meta Hrovat v Kranjski Gori osvojila tretje mesto in pozabila na krizo

Meta Hrovat v Kranjski Gori osvojila tretje mesto in pozabila na krizo (foto: Instagram) Instagram
17. 1. 2021

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je z odlično finalno vožnjo osvojila nove stopničke na domačem veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori. Tudi na drugem veleslalomu za 57. Zlato lisico je v manj kot 24 urah zmagala Italijanka Marta Bassino, drugo mesto pa je pripadlo Švicarki Michelle Gisin.

Bassinova in Gisinova sta bili tudi edini, ki sta v finalu prehiteli 22-letno tekmovalko iz Podkorena. Hrovatova je tako kot lani ponovila uspeh, ko je bila na lanski Zlati lisici na domačem terenu prav tako tretja.

Hrovatova je že v soboto z devetim mestom pokazala, da je lahko del najboljših. Danes pa je naredila še velikanski preskok na stopničke. Na prvi progi je zaostala zgolj za najboljšimi tremi. Za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin je njen zaostanek znašal 86 stotink. Tri desetinke sekunde je znašal zaostanek Bassinove na drugem mestu, Gisinova na tretjem pa je zaostala še 14 stotink več.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audi FIS Ski World Cup (@fisalpine)

Hrovatova je na podkorenski strmini, ki je praktično na njenem domačem pragu, znova pokazala, da zna voziti hitro. V finalu je bila od nje hitrejša zgolj Bassinova in še to samo za 17 stotink sekunde.

Gorenjka ni pričakovala, da lahko na tako zahtevni podlagi, na kateri članice domače zasedbe letos za razliko od lanske Zlate lisice niso dobile priložnosti za trening, skoči na oder za zmagovalke.

"Želela sem si odsmučati spodobno in kot sem v temu stanju sposobna. Nisem imela visokih pričakovanj, izteklo se je veliko bolje, kot sem si predstavljala," je v izjavi za Televizijo Slovenija dejala Hrovatova.

"Včeraj sem v drugi vožnji v nekaj zavojih dobila ta občutek, ki sem ga iskala dolgo časa. Ko sem stopila zjutraj na smuči, sem začutila, da znam ponoviti tiste zavoje, ki sem jih naredila včeraj. In to mi je uspelo v malo večjem številu," je še dejala Hrovatova, ki je v ciljni areni pogrešala navijače. "Zdaj, ko ni gledalcev, je vzdušje zelo drugačno."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audi FIS Ski World Cup (@fisalpine)

Trener Hrovatove Matija Grašič pa je v izjavi TV Slovenijo dejal: "Težka tekma. Že včeraj je bilo težko za Meto, da se je lahko sestavila za prvo vožnjo. Takrat sta ji uspeli dve solidni vožnji, danes pa je napadla na polno. Vesel sem, da je pokazala tudi na tekmi tisto, kar kaže že na treningih celotno sezono."

"Imeli smo težko obdobje s slalomski odstopi, s poškodbo hrbtne mišice. Gradila je na lanskih uspehih, na samozavesti, da temu hribu zaupa, da ga pozna, da lahko na polno napade in je lepo stopnjevala. Včeraj dve solidni vožnji, brez kakšnega pretiravanja, danes obe vožnji z bistveno manj napakami, bolj napadalno. Vesel sem, da je v tako kratkem času pripeljala smučanje nazaj na tako visoko raven," je še dejal Grašič.

"Ekipa je to potrebovala, Meta pa sploh. Mislim, da ji bo to dalo novega zagona in upam, da nadaljujemo po tej poti," je povedal Grašič, ki je osebni trener Hrovatove v njeni samostojni ekipi.

Naslednji ženski veleslalom za svetovni pokal bo 26. januarja na Kronplatzu. To bo dejansko generalka za svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo, kjer bo ženski veleslalom na sporedu 18. februarja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta Bassino (@martabassino)

V finalu so nastopile štiri Slovenke in prav vse so osvojile točke. Andreja Slokar je tekmo končala na 19. mestu za prve veleslalomske točke v svetovnem pokalu, Neja Dvornik je bila še drugič po vrsti v točkah, po sobotnem 23. mestu je tokrat veleslalom končala kot 21. Slovenske nastope je zaokrožila Ana Bucik na 28. mestu, potem ko v soboto ni bila del trideseterice.