Modrosti Agnes Keleti – olimpijske prvakinje, ki je dopolnila 99 let!

Še ne tako dolgo nazaj je brez težav naredila špago na tleh. Danes jo naredi stoje z opro ali na kavču. (foto: YouTube) YouTube
26. 1. 2020

Agnes Keleti je 9. januarja dopolnila 99 let. Toda z njeno energijo in entuziazmom bi se težko kosali tudi veliko mlajši.

Agnes Keleti je najstarejša še živeča olimpijska prvakinja, ki je med drugim preživela holokavst. Pravijo, da so jo rešili dokumenti krščanske deklice, ki jih je kupila, in delo služkinje v majhni madžarski vasici, pri družini, ki je simpatizirala z nacisti.

V gimnastični karieri, ki se je začela pri njenih 4 letih, je osvojila 10 olimpijskih medalj – od tega 5 zlatih, na OI v Helsinkih leta 1952 in na OI v Melbournu leta 1956.

Prvo zlato medaljo je osvojila pri, za mnoge neverjetnih, 31 letih! Lahko bi jih osvojila še več, a ji je to preprečila poškodba, ki se je zgodila tik pred OI v Londonu leta 1948.

Drugo zlato medaljo oz. kar štiri je osvojila na OI v Melbournu. Pri 35 letih! In je postala najstarejša ženska gimnastičarka, ki je domov odnesla zlato. YouTube

Drugo zlato medaljo oz. kar štiri je osvojila na OI v Melbournu. Pri 35 letih! In je postala najstarejša ženska gimnastičarka, ki je domov odnesla zlato.

Je tudi talentirana glasbenica, igra čelo, ko se je leta 1957 preselila v Izrael, pa je še leta učila gimnastiko. »Obožujem otroke in rada jih učim,« so zapisali na apnews.com

Vendar Agnes ostaja skromna – komaj kdaj omeni svoje dosežke. In svoje dolgo življenje, ki vključuje pustolovščine, pa tudi bolečino in tragedijo.

Tudi njeni olimpijski spomini niso osredotočeni na njene sposobnosti, temveč na potovanja, ki jih je ponujala njena športna kariera. »Ljubila sem gimnastiko, ker mi je omogočala brezplačna potovanja.«

Njene modrosti?

»Preteklost? Pogovarjajmo se o prihodnosti,« pravi. »Ta mora biti lepa. Preteklost je preteklost, toda prihodnost še pride.«

»Medalje niso pomembne, temveč izkušnje, ki so prišle z njimi,« prav tako poudarja Agnes Keleti.

Najpomembnejša stvar, ki bi se jo morali po njenem mnenju naučiti vsi otroci? »Radost življenja.«

In če obstaja tema, o kateri ima še vedno svoje mnenje, je to prezgodnji pritisk in naporne vaje, ki jih izvajajo mladi gimnastiki.

»To ni dobro,« pravi. »Težke vaje škodijo njihovemu razvoju. Z njimi ne bi smeli začeti prezgodaj.« »Da ne omenjam, da se morajo otroci najprej razviti čustveno.«

Agnes je na Madžarskem in v Izraelu prejela tudi številne prestižne nagrade, v Izraelu je leta 2017 prejela nagrado Izraela, ki velja za najvišjo. Toda tako kot njene olimpijske medalje, tudi nad priznanji ni videti pretirano navdušena.

»Sem se izkazala?« »Naredila sem, kar sem lahko in to je vse,« pravi.

Zanimivo, Agnes Keleti nikoli ne spremlja športa, niti OI, ker »niso tako zanimive, raje imam plezanje.«

Agnes, katere smeh je čisto zares nalezljiv, pa ima tudi najljubšo potegavščino za tiste, ki pričakujejo, da se bodo srečali s slabotno, šibko damo. V pozdrav iztegne roko in poskrbi, da je prijem močan, nato pa svojo »žrtev« nenadoma in s presenetljivo silo potegne k sebi.

»Močna sem.« »In trapasta.«

Mimogrede: špago na tleh je prenehala izvajati šele pred kratkim. Še vedno pa jo naredi stoje z oporo in na kavču.

Profimedia

Povzeto po apnews.com, Wikipedia