Najnovejši gibalni trendi

7. 8. 2008

Naše telo se želi in mora gibati, da se dobro počuti. Že ko v življenje vpeljemo redno telesno aktivnost, smo korak bližje usklajenosti telesa in duha.

Zahodna civilizacija je res nekaj posebnega. V času starih Grkov je bil zdrav duh v zdravem telesu nekaj običajnega, danes, po dolgih stoletjih evolucije, pa lahko rečemo, da bolj velja zdravo telo z malo duha.

Telovadba je imela v svoji burni zgodovini tako vzpone kot padce. Častitljivi Luter se ni zavzemal le za bolj zdravo religijo, ampak je bil tudi glasni zagovornik telesne aktivnosti. Največji misleci tistega časa so verjeli, da gre v glavo več učne snovi, če je človek v formi. Pred tem da še Fondovka kapo dol, čeprav se takratnega cigumiguja verjetno ne bi mogla udeležiti, ker je pač ženska.

Zgodovina ženske rekreativne vadbe se potemtakem morda res začenja z Jane, čeprav je tudi slavno mamo sodobnih vadb, aerobiko, porodil moški – Dr. Kenneth H. Cooper je v šestdesetih razvil sistem vaj, ki preprečujejo obolenje koronarnih arterij. Zdaj nam je že jasno, da ga je poimenoval aerobics in ga ‘prodal’ astronavtom. Izkazalo pa se je, da so vaje izredno prijazne telesu in razvoj se je res lahko začel.

Danes aerobika ni več ena, ampak poznamo pravo morje različnih vrst. Vsaka ponuja svojo najboljšo in najučinkovitejšo pot do skladnega, lepega in zdravega telesa. Najbolj poduhovljeni, kultni vodja sodobne telovadbe, Joseph Pilates, pa je že na začetku 20. stoletja vedel, kako telo obvladati, da bo bolje delovalo in tako prešlo v harmonično stanje: pri izvajanju vaj mora aktivno sodelovati tudi vaša boljša polovica – um.

Slovenke smo rade vitalne, saj orjemo ledino že od leta 1897, ko je bila ustanovljena ženska sekcija telovadnega društva Sokol, in se za rekreativne vadbe odločamo v vedno večjem številu. In ker znamo korakati tudi s časom, je Elle pripravila pregled gibalnih trendov, ki že pronicajo v naše telovadnice.

Trendi

 

Po poročilih ACE, The American Council on Exercise, neprofitne organizacije, ki se med drugim ukvarja z napovedovanjem telovadnih trendov, se bo ponudba v naslednjih letih osredotočila na specifične segmente družbe, poudarek pa bo na kakovosti programov in njihovi raznolikosti.

Razširjena ponudba treningov za starejše

Program, obogaten s specializiranimi vajami za ravnotežje, ki starejšim prinaša veliko pozitivnih učinkov: vzdržuje in krepi mišični tonus, vezi, ligamente in kosti, da se uspešno uprejo osteoartritisu in osteoporozi, omogoča večjo gibčnost telesa in stabilizira sklepe. Cilj je večja kakovost življenja te družbene skupine.

Manjše skupine za vse starosti

Tovrstnih ponudb, kjer je v skupini do pet vadečih, je vedno več. Privrženci so predvsem pari, prijatelji in družine, saj je to odličen način zelo osebnega treninga za manjšo ceno. Starši lahko tako svojim otrokom pokažejo, kako pomemben del življenja je telovadba, vaje pa se – kar je zelo pomembno – izvajajo pod strokovnim nadzorom.

Vadbe za mlade

Vedno več otrok in mladostnikov se sooča s prekomerno težo, vzrok pa je predvsem premalo gibanja. Fitnes centri bodo tej skupini posvetili posebno pozornost, saj raziskave kažejo, da naj bi aktivno migali vsaj 60 minut na dan.

Časovno učinkoviti treningi

Programi se bodo osredotočili na skupino ljudi, ki ji primanjkuje časa. Oblikovali se bodo programi, ki bodo krajši od ene ure, vendar prav tako učinkoviti.

Osebna izbira

Precej pomembno je, da izberemo sebi primeren trening. Biti moramo realni in poznati svoje zmožnosti. Vprašati se je treba, kaj od vadbe pričakujemo, koliko časa želimo oziroma zmoremo temu nameniti in kakšen način vadbe nam ustreza. Izkazalo se je namreč, da je za uspešno vzdrževanje telesne teže in kondicije pomemben predvsem redni trening, in ne zvrst vadbe.

Rutina, ki je posamezniku prijetna, bo dolgoročne rezultate pokazala prej, kot vadba, ob kateri čutimo le napor. Mnogo nas je že poskušalo shujšati, vendar brez dolgoročnega uspeha. Potreben je namreč umski preobrat: ni res, da ni uspelo nam, neuspešne so predvsem stroge diete in nenaravni načini prehranjevanja. Fitnes duha in telesa sodita skupaj, oba moramo nahraniti in negovati. Razširiti bomo torej morali svoja obzorja in sprejeti vadbo kot način sproščanja umske napetosti in odprav­ljanja stresa. Rezultati bodo zagotovo boljši in dolgotrajnejši.

Treningi, ki jih boste obiskovali

Functional fitness in balance trening

Če ste za izboljšanje telesnih zmožnosti še včeraj dvigovali petkilogramske uteži, danes z desnico vihtite poslovni kovček – v svetu tako imenovana functional fitness s svojimi uporabnimi vajami in balance trening za usklajenost gibov in ravnotežje sta vse bolj priljubljena. Ti programi so namenjeni vsem starostnim skupinam ter tako začetnikom kot izkušenim. Vaje, v katere je vključeno več mišičnih skupin in sklepov, učinkovito pripravijo telo na vsakodnevne telesne aktivnosti.

www. sunny.si, www.t-topolsica.si, www.vitacenter.si, www.balanceyoga.net

Programi body and mind

Cy-Yo: Enourna kombinacija joge in vožnje stacionarnega kolesa: najprej 10 minut joge, potem 40 minut vožnje kolesa z veliko hitrostjo, sledi 10 minut joge za ohladitev in sprostitev ter obnovitev uma.

www.cy-yo.com

Gyrotonic in Gyrokinesis: Vadbeni izum Julia Horvatha, ki postavlja nova pravila gibanja in vadbe – fluidnost je ključ do uspeha.

www.pilates.si, www.gyrotonic.com

YogaFit: Vadba, ki poleg jogijskih vaj vsebuje tudi vaje za moč in za specifične dele telesa ter druge telovadne aktivnosti.

www.yogafit.com

Zabava je glavna!

Yoga dance: Za vse, ki jim je klasična joga dolgočasna, so Američani izumili kombinacijo joge ter plesnih vložkov in športnih elementov.

www.crunch.com

 

HulaerobicsTM: Prebudite otroka v sebi in se podajte na uro zabave in sprostitve. Odlična vadba za trebušne mišice in obujanje spominov.

www.virginactive.co.uk

Nike + iPod trening: Dva velika sta združila moči in ustvarila trenerja, ki ga lahko vklopite, ko ga potrebujete. Povedal vam bo čas, razdaljo, izgubljene kalorije in še kaj. Podatke naložite na računalnik in izzivate prijatelje, ali si upajo več!

www.apple.com/ipod/nike/

 

Fight club

Vadbe, kot sta body combat in boxercise, so prav tako vse bolj priljubljene. Vendar pojdite raje v pravo šolo! Klubi, ki poučujejo borilne veščine, vsako leto vabijo k vpisu novih članov. Zakaj ne bi vadili pri pravih mojstrih in celo napredovali?

Osebni tim

Osebni trener bo prerasel v osebni tim. Svoja znanja bodo združili trener, zdravnik in prehranski strokovnjak, da se bosta vaša kondicija in telesno ravnovesje še izboljšala. Ker so tudi naprave za merjenje rezultatov vedno bolj natančne, boste lahko skrbno nadzorovali potek vadbe. Upajmo, da kmalu tudi v Sloveniji.

Aleksandra Brlan

vir: Elle

Značke: gibalni trendi