Najpogostejši izgovori o športnih aktivnostih in kako jih odpraviti

Najpogostejši izgovori o športnih aktivnostih in kako jih odpraviti (foto: profimedia) profimedia
11. 2. 2019

“Saj bi igral tenis dvakrat tedensko, a kaj, ko nimam časa.” Zatrli bomo takšne in drugačne izgovore ter ponudili rešitve, zaradi katerih športnim aktivnostim ne boste morali reči “ne”.

Ponovno ste izpustili četrtkovo vadbo, ker ste iz službe prišli malce pozneje in niste imeli energije za karkoli, kar bi bilo povezano s športom. Ne skrbite, niste edini. Vsi iščemo izgovore, ki bi upravičili našo neaktivnost, s tem pa zdravju in telesu ne delamo nobene usluge. Tu je nekaj najpogostejših izgovorov in rešitev, kako jih preseči.

Izgovor: Nimam časa.

Rešitev: En teden spremljajte vsak vaš dan. Beležite si, kaj počnete in kdaj to počnete. Zagotovo boste našli vsaj pol urne razmike, med katerimi nimate obveznosti in opravil. To so vaše priložnosti, v katere lahko vključite vadbo. Če ste takrat v bližini doma ali se lahko na hitro odpravite v park, ne boste imeli težav. Kadar ste med daljšimi odmori na javnih mestih, pa premislite, ali lahko s seboj prinesete oblačila za šport, oziroma kako drugače bi lahko ta čas naredili aktiven. Odpravite se vsaj na krajši sprehod ali večkrat prehodite stopnice.

Izgovor: Sem brez energije in motivacije.

Rešitev: Načrtujte v naprej in natanko določite dan in uro, ki jo boste posvetili športu. Nekatere dodatno spodbudi nov kos oblačila in malenkost, ki jo uporabljajo za šport ali to, da za izbrano aktivnost porabijo nekaj denarja, na primer plačajo članarino v fitnesu. Če tudi to ne bo pomagalo, se pridružite skupinski vadbi in o svojih namerah povejte tudi prijateljem. Njih ne boste hoteli razočarati.

Izgovor: Nimam družbe za vadbo.

Rešitev: Svoje cilje in namen razložite družini in prijateljem. Zakaj pravzaprav želite v svoj dan vključiti športne aktivnosti? Pojasnite, kako bo to vplivalo na zdravje in naštejte vse ostale dobre posledice, kot so dobra volja, več energije, sproščenost, neprecenljiv občutek po opravljenem treningu … Če še vedno ne boste našli partnerja za vadbo, se pridružite skupinski vadbi, kjer boste zagotovo spoznali koga, ki bo navdušen nad vašim predlogom.

Izgovor: Nimam denarja in opreme.

Rešitev: Dobra novica: za trening ne potrebujete ne denarja, ne fitnes pripomočkov in naprav. Investirajte v dobre športne čevlje in športno majico (ki se hitro suši in odvaja pot) ter začnite. Telovadite lahko doma ali na prostem. Delajte z lastno težo in izberite brezplačne aktivnosti kot so hoja, pohodništvo, tek …

Tu je nekaj primerov vaj, ki jih lahko vključite v svoj trening:

4 vaje za lepo oblikovano zadnjico 

5 aktivnosti, ki jih lahko opravljate na prostem

aktivni.si trening

Vadba s kolebnico za več kondicije

Izgovor: Sem na počitnicah.

Rešitev: Pa kaj potem? Tudi počitnice so lahko aktivne. Peš se sprehodite po mestu in si oglejte znamenitosti, v svoj urnik vključite tudi razgled na bližnjem hribu, izkoristite okolje in letni čas (trenutno je aktualno plavanje, supanje, vožnja s kajakom, surfanje …), opravite kratke vadbe brez pripomočkov, zadajte si majhne izzive, na primer da boste vsako jutro naredili 20 poskokov in 20 trebušnjakov … Priložnosti je veliko, če jih želite videti.