Naša športna plezalka Janja Garnbret druga na tekmi v ZDA!

Naša športna plezalka Janja Garnbret druga na tekmi v ZDA! (foto: Vid Ponikvar Sportida) Vid Ponikvar Sportida
31. 5. 2021

Janja Garnbret je bila edina  slovenska predstavnica v finalu na tretji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju.  V Salt Lake Cityju je slovenska športna plezalka pred tri tisoč navijači osvojila drugo mesto in znova pokazala, da je v vrhunski formi.

V  Salt Lake Cityju je bila pretekli konec tedna tretja tekma v balvanskem plezanju. Najboljša slovenska športna plezalka, 22-letna Janja Garnbret, je kvalifikacijsko tekmo v mestu ob Velikem slanem jezeru začela odlično. V kvalifikacijah in kasneje v polfinalu je imela najboljši rezultat. V finalu je bila Korošica malce manj zanesljiva, prvi in drugi balvanski problem je razvozlala v dveh poskusih, kar je pomenilo drugo mesto.

Po koncu tekme je slovenska kandidatka za olimpijsko medaljo povedala: "S svojim plezanjem v kvalifikacijah sem zadovoljna. Prav tako sem zadovoljna s plezanjem v polfinalu, dobro sem se lotila začetnega balvana, bilo je nekaj manjših napak, a še vedno sem dobro plezala. V finalu so bili balvani postavljeni precej lahko in bi jih morala preplezati v prvem poskusu, brez napak. Četudi je bilo plezanje užitek, saj me je podpiralo glasno občinstvo, nad finalno postavitvijo nisem najbolj navdušena."

V finalu je bila boljša od nje le 19-letna domačinka, Američanka Natalia Grossman. Tretje mesto je zasedla še ena Američanka Brooke Raboutou. Slovenski selektor Gorazd Hren (tako kot Janja) ni bil navdušen nad postavitvijo balvanov: 

"Balvani v finalu sem bili lahki, za moj okus prelahki. Rad imam, da so dekleta in fantje postavljeni pred konkreten izziv in tako pokažejo, kdo med njimi je najboljši. Žal je tokrat moral zmagovalec pokazati plezanje brez napake. Janjine napake so bile malenkostne, a vseeno dovolj velike,  da so ji vzele zmago. Drugače je Janja v vrhunski pripravljenosti, tudi drugo mesto je še vedno zelo dobra uvrstitev, a če bi bili balvani postavljeni tako, kot morajo biti na takšni tekmi, bi Janja pokazala svojo suverenost."

Garnbretova je edina od slovenske reprezentance v ZDA nastopila tudi v disciplini hitrost ter prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog.  V kvalifikacijah je dosegla odličen  rezultat 8,36 sekunde. V finalu si je zaradi začetnega zdrsa pokvarila čas. Tekmovanje v hitrosti je končala na 15. mestu, kar je še vedno njena najboljša uvrstitev v tej disciplini.

Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih poletnih olimpijskih igrah na Japonskem, kamor odhajata Janja Garnbret in Mia Krampl.

Vir: PZS