Nasveti, da boste v zimskih jutranjih in večernih urah varni uživali v hoji in teku

Nasveti, da boste v zimskih jutranjih in večernih urah varni uživali v hoji in teku (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2019 Vir: Lady

Lahkoten tek in hitra hoja sta prijetni in sproščujoči aktivnosti. Če ju izvajamo zgodaj zjutraj ali zvečer, imata tudi številne prednosti.

Prednosti jutranje vadbe so:

  • spodbujata vaš imunski sistem,
  • zjutraj nam da energijo,
  • zvečer se po napornem dnevu lažje umirimo in zaspimo

Po novem letu, ko smo vsi v zaletu novoletnih zaobljub, se veliko ljudi odloči teči. Vendar pa nam kratki zimski dnevi onemogočajo take aktivnosti ob dnevni svetlobi. Zato smo primorani teči v temi. Ko se vozim zgodaj zjutraj v Ljubljano in zvečer, ko se vračam s fitnesa, opazim veliko tekačev, ki tečejo tudi ob cesti. Nekateri na žalost tako nepripravljeni za tek ali hojo v temi, da me je kar groza, ko jih zagledam tik pred zdajci ob cesti. Prav to mi je dalo idejo za današnjo objavo. 

Ponujam vam nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste tudi v zimskih jutranjih in večernih urah varni uživali v hoji in teku.

Že v šoli in pozneje, ko smo delali vozniški izpit so nas učili, da moramo poskrbeti za dodatne previdnostne ukrepe, ko hodimo zvečer ob cesti.

1. Poskrbeti morate za odsevna oblačila: jakne, hlače in čevlje z odsevnim materialom. Če tega nimate, si priskrbite odsevne trakove za roke ali gležnje.

2. Če je le mogoče, si izberite poti, ki so dobro osvetljene in kjer so pločniki. 

3. Če greste po stranskih poteh, stran od prometnih cest in osvetljave, je obvezna oprema tudi čelna lučka, da vidite pred sabo.

4. Nikoli ne predvidevajte, da vas drugi vidijo.

5. Če tečete po razgibanem terenu, na primer v gozdu, pazite na korenine in kamenje, ki jih lahko prekriva listje, zato visoko dvigujte noge. Bodite pozorni tudi pri spustih.

Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Preberite še: