Neverjeten rekord: v 7 mesecih na 14 najvišjih vrhovih sveta

Neverjeten rekord: v 7 mesecih na 14 najvišjih vrhovih sveta (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2019

Nepalski alpinist Nirmal Purja je pred dnevi dosegel zgodovinski uspeh, saj je v rekordnem času osvojil vseh 14 osem tisočakov, najvišjih vrhov sveta. Purja je za ta dosežek, kot je sporočil prek družbenih medijev, potreboval zgolj sedem mesecev. Prejšnji rekord je bil -  skoraj osem let.

Poljski alpinist Jerzy Kukuczka je leta 1987 za enak podvig kot Purja potreboval sedem let, 11 mesecev in 14 dni, že leto pred njim pa je vseh 14 osemtisočakov uspelo osvojiti slovitemu Tirolcu Reinholdu Messnerju.

Južnokorejec Kim Chang-ho je za izziv potreboval še mesec dni več kot Kukuczka, Poljak je leta 1989 umrl v alpinistični nesreči, čeprav za razliko od njega nikoli ni posegel po dodatnem kisiku.

Član britanskih Gurk

Šestintridesetletni Purja, nekdanji član britanskih Gurk, rekrutov britanske vojske, kot tudi član elitne skupine britanske mornarice, je projekt 8000 začel aprila.

V prvem delu rekordnega poskusa je Purja v le enem mesecu preplezal Annapurno (8091 metrov/23. april), Dhaulagiri (8167/12. maj), Kanchenjungo (8586/15. maj), Everest (8848), Lhotse (8516/oba 22. maj) in Makalu (8485/24. maj).

Mesec dni pozneje se je odpravil v Pakistan, kjer je najprej osvojil slovito goro Nanga Parbat (8126/3. julij). V boju s pomanjkanjem spanca z namenom, da bi dosegel svoj cilj, je Purja dejal, da je skoraj sprintal gor in dol na pet pakistanskih osemtisočakov, vključno z gorami Gasherbrum I (8080/15. julij), Gasherbrum II (8035/18. julij) in K2 (8611/24. julij), ki je drugi najvišji vrh sveta.

Le 23 dni pozneje za Nango Parbatom je stal še na vrhu Broad Peaka (8051/26. julij), pete in zadnje gore druge faze poskusa.

Purja je zadnji del začel septembra, ko je v enem tednu osvojil vrhova Cho Oyu (8188/23. september) in Manaslu (8163/27. september). Danes, 29. oktobra, pa je "padel" še zadnji od 14 osemtisočakov, kitajska gora Shishapangma (8027).

Ko je prvič drugim povedal za svoj cilj, so se mu vsi smejali. "Ljudje so se mi smejali in zmajevali z glavo: 'to ni mogoče'," je dejal Purja v nedavnem pogovoru za francosko agencijo AFP.

Zaupanje v lastne sposobnosti 

"Gre le za zaupanje v lastne sposobnosti," je dejal v Katmanduju, kjer se je pripravljal na zadnji vrh: "Vsi v življenju potrebujemo pozitivno naravnano miselnost, zato ker gre včasih lahko vseeno kaj narobe. Umetnost je, da vidiš rešitve tam, kjer so drugi že obupali."

Dodal je še, da si želi s svojimi dosežki navdihniti naslednjo generacijo nepalskih plezalcev, da bodo podirali njegove rekordne dosežke.

Šerpe, Nepalci, ki pogosto delajo kot vodiči za tuje alpiniste, predstavljajo hrbtenico nepalske donosne plezalske industrije, vendar pa sami niso deležni toliko slave in priznanja za izjemne dosežke kot mednarodni plezalci.

Vir: STA 

Preberite še: Vsakič, ko se vrnemo iz gora, smo bogatejši.  ali 12 lekcij pohodništva. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri