Odličen izkupiček slovenskih petankarjev na evropskem prvenstvu moških v Albeni

Odličen izkupiček slovenskih petankarjev na evropskem prvenstvu moških v Albeni (foto: N.Z., petanque Albena,) N.Z., petanque Albena,
14. 2. 2016

Evropsko moško prvenstvo 2015 se je med 24. in 27. septembrom odvijalo v znani in atraktivni hotelski oazi Albena ob bolgarskem Črnem morju.

Na prvenstvu se je v igranju petanke pomerilo 34 najboljših moških trojk iz cele Evrope, od katerih se je na koncu le najboljših 24 lahko veselilo vstopnice na svetovno prvenstvo moških 2016. In ravno ta pomemben prag je z doslej najboljšim izkupičkom iz zgodovine slovenskih udeležb na prvenstvih dosegla in presegla tudi tokratna slovenska reprezentanca, ki je bila sestavljena iz samih dobro prekaljenih igralcev. V selektorjevi izbrani vrsti so se namreč znašli Gregor Sever, Jože Skrbinek, Dragan Antonijevič in Matevž Dovžan.

V športni hali, ki se je nahajala zgolj nekaj minut hoda od hotela, v katerem je bila nastanjena večina reprezentanc, je organizator tekmovanja pripravil tekmovalne terene, ki so bili ponovno velik izziv tudi za najbolj izkušene reprezentance. Nad zaščitno oblogo, ki naj bi zaščitila tla večnamenske športne dvorane, so položili plast drobnega peska, ki so ga utrdili z vodo, nad njim pa še tanjšo plast precej grobega materiala, kar je igro naredilo nadvse nepredvidljivo, saj so krogle glede na podlago mestoma tudi divje odskakovale, kar je oteževalo igro tako bližalcem kot tolkačem.

Z žrebom na četrtkovem kongresu je bilo kmalu jasno, kdo so prvi nasprotniki Slovenije v predtekmovalnem delu, a še preden so se naši fantje lahko pomerili v igri trojic, je slovenska ekipa s spremstvom in navijači stiskala pesti v kvalifikacijskem delu tekmovanja v preciznem izbijanju. V to, da si lahko od nastopa Gregorja Severja v tej kategoriji zares veliko obetamo, kar je pokazal že z izjemnimi lanskimi rezultati, ni dvomil praktično nihče. In Gregor Sever je že na uvodnem četrtkovem delu tekmovanja več kot upravičil vse vanj položene upe. Tekmovanje je namreč s 44. točkami zaključil na četrtem mestu, s čimer si je prislužil neposreden vstop v zaključne boje tekmovanja najbolješ osmerice v tolki. Bolje od njega so v četrtek odrezala le še najbolj blesteča imena svetovne petanke, če naj med njimi omenimo le francoskega zvezdnika Dylana Rocherja in Italijana Diega Rizzija. Z Gregorjevim uspehom se je evropsko tekmovanje v petanki tako za upravičeno zadovoljnega selektorja Srečka Španiča kot za vso petankarsko srenjo v Albeni in Sloveniji začelo več kot odlično.

Fantje so se v znamenju Gregorjevega odličnega rezultata lahko v naslednjih dveh dneh v miru posvetili igram trojk in tudi to jim je šlo zares dobro od rok. Že v predtekmovanju so s kar štirimi zmagami v petih dvobojih švicarskega tekmovalnega sistema pristali na odličnemu šestemu mesecu, pri čemer so med drugim na presenečenje vseh odnesli skalp tudi kasnejšemu finalistu prvenstva Švici, tekmovanje pa v osmini finala nadaljevali v skupini s Čehi, Danci in Italijani. Da bi jim uspel preboj med najboljšo osmerico v Evropi, ki zaenkrat ostaja nov mejnik slovenske moške petanke, bi morali po prvem nesrečnem porazu s Čehi te poraziti vsaj v repesažu, kar fantom žal ni uspelo. Končni izkupiček slovenske moške reprezentance je bilo na koncu odlično 9. mesto, s čimer so na nek način vendarle presegli lanski, prav tako izjemen rezultat. Evropski naslov je na koncu pričakovano pripadel Francozom, ki so v finalu premagali Švico, bron pa sta osvojila Španija in Monako.

Sever GregorSlovenska ekipa pa je v Albeni vendarle imela še eno vroče žezlo v ognju. V nadaljevanju tekmovanja v tolki, se je v osmerici najboljših te kategorije Gregor Sever pomeril z Belgijcem Batonom Loganom. In čeprav je Gregor ponovno tolkel zares odlično, pa enostavno ni bil kos fantastični predstavi manj znanega tolkača iz države, ki je sicer dobro znana po zelo kvalitetnih igralcih petanke in tolkačih. In čeprav je bil Gregorjev rezultat z 41. točkami nazadnje tretji najboljši na tej stopnji tekmovanja, je zaradi specifičnega tekmovalnega sistema v polfinale, ki je pomenilo tudi medaljo, napredoval tudi tolkač z naravnost poraznim rezultatom, ki se nato ni izkazal niti v polfinalnih bojih. V kategoriji preciznega izbijanja je nazadnje naslov evropskega prvaka slavil odlično razpoložen Diego Rizzi.

Izjemen uspeh, pa vendar ...

Naši fantje so skupaj s Srečkom Španičem, ki se je tokrat prvič preizkusil v selektorski vlogi, tekmovanje v Albeni vendarle končali z visoko dvignjenimi glavami, občutek, da se je Sloveniji za las izmuznila prva medalja s tega prestižnega tekmovanja, pa še nikoli ni bil bolj upravičen kot tokrat.

Več o odlični predstavi naših fantov v Albeni - EP petanka 2015 si lahko preberete tudi na spletni povezavi: Hegi.si: Nabližje prvi kolajni!