Odličen začetek Zimskih svetovnih iger slovenskih specialnih olimpijcev - tri kolajne za Slovenijo!

Odličen začetek Zimskih svetovnih iger slovenskih specialnih olimpijcev - tri kolajne za Slovenijo! (foto: Promocijski material) Promocijski material
20. 3. 2017

Prvi dan Zimskih svetovnih iger je bil zelo uspešen za našo ekipo, ki je v alpskem smučanju osvojila tri kolajne!

  • Davor Senica je bil zlat,
  • Nika Dolinšek srebrna,
  • Anja Kuhar pa bronasta.

Tadej Kramberger je zasedel 7. mesto, vsi štirje so nastopili v superveleslalomu.

Žal so zaradi deževja in razmočenih prog odpadla vsa tekmovanja krpljanja in smučarskega teka v Ramsau.

Pester tudi ponedeljek

Marija Matijevič, Žan Tušek, Špela Volmajer, Mihael Gačnik, Peter Levanič, Nace Mencinger, Pete Irena se bodo 20. marca razvrščali po t.i. divisioning (razvrščanje v ustrezno skupino; op.a.) v smučarskem teku.

V finalnih odločitvah se bo merila krpljarka Simona Polajšer. Tudi alpske smučarje in smučarke danes čaka divisioning.

Nika Dolinšek, Alojz Senica, Tadej Kramberger, Žiga Kos, Sandra Možina, Anja Kuhar in Davor Senica, držimo pesti!

Tekmovanje lahko spremljate tudi na uradni spletni strani: www.austria2017.org in na spletni strani www.specialna-olimpiada.si.

O specialni olimpiadi

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu."

Prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju je bil organiziram na pobudo družine Kennedy leta 1963 v ZDAPet let kasneje so bile izvedene tudi prave športne igre, katerih so se udeležili specialni olimpijci iz ZDA, povabljeni pa so bili tudi športniki iz drugih delov sveta, ki so specialno-olimpijsko idejo ponesli v svoje sredine.

Danes je v svetovno gibanje specialne olimpiade vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Specialna olimpiada Slovenije spada pod evro-azijsko okolje.

Program specialne olimpiade ni namenjen le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Večina držav, ki so danes članice svetovne družine specialne olimpiade, je razvila svoj sistem treningov, lokalnih, regijskih in državnih tekmovanj. Udeležba na svetovnih igrah je vrh celovite dejavnosti. Športni rezultat ne predstavlja edino vrednoto, ampak specialno olimpiado označuje kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

V Sloveniji 12 športov

Slovenija je v gibanju prvič sodelovala leta 1990, formalno pa smo bili vključeni tri leta kasneje - leta 1993, ko so slovenski tekmovalci, takrat že pod imenom formalno priznane slovenske organizacije, sodelovali na prvih svetovnih zimskih igrah v Schladmingu ter se od omenjenega leta redno udeleževali svetovnih iger, s kateri so prinašali številne medalje

Specialni olimpijci po celem svetu tekmujejo v 26 poletnih in zimskih športih, v Sloveniji je razvitih dvanajst:

  • zimski športi: alpsko smučanje, smučarski tek in krpljanje ter
  • poletni športi: plavanje, kolesarstvo, atletika, košarka, nogomet, namizni tenis, balinanje in judo.
  • Program MATP (Motor Activities Training Program) je namenjen osebam z najtežjo motnjo v duševnem razvoju. Tekmovalci se vsako leto pomerijo na regijskih igrah in MATP regijskih igrah, turnirjih v posameznih športih, državnih MATP igrah in državnih igrah specialne olimpiade (izmenjujejo se poletne in zimske).

Več si preberite na www.specialna-olimpiada.si