Nekdanji svetovni rekorder prodaja zlato z olimpijskih iger, dražbena hiša pričakuje precejšen znesek

31. 1. 2024
Deli

Nekdanji ameriški atlet Bob Beamon se je odločil na dražbi prodati svojo zlato medaljo z olimpijskih iger leta 1968 v Ciudad de Mexicu, kjer je postavil svetovni rekord v skoku v daljino z 8,90 m.

Dražbena hiša Christie's pričakuje, da bo na dražbi v četrtek v New Yorku iztržila od 370.000 do 550.000 evrov za medaljo, osvojeno za skok, ki je bil svetovni rekord do leta 1991, ko ga je na svetovnem prvenstvu z 8,95 centimetra popravil drugi Američan. 

Preberite še: 

Ali se prosto plezanje šteje kot kardio vadba ali vadba za moč? Ni tako preprosto.

"Star sem 77 let. In prišel je čas, da dam medaljo nekomu, ki ceni športni podvig, izveden 18. oktobra 1968 na univerzitetnem olimpijskem stadionu v Mexico Cityju," je v telefonskem pogovoru za AFP povedal 77-letni Bob Beamon, ko so ga vprašali, zakaj se odreka tej prestižni nagradi.


 "Ta dražba je bila odličen način za prodajo medalje, a tudi za ohranjanje spomina nanjo," dodaja.

Danes je Beamon navdušen nad svojo ponovno odkrito strastjo do glasbe. Vrnil se je k bobnom in tolkalom, ki jih je opustil kot najstnik, "ker je bil šport pred vsem drugim".

»Star sem 77 let. In prišel je čas, da dam medaljo nekomu, ki ceni športni podvig, izveden 18. oktobra 1968 na univerzitetnem olimpijskem stadionu v Mexico Cityju.«

»Star sem 77 let. In prišel je čas, da dam medaljo nekomu, ki ceni športni podvig, izveden 18. oktobra 1968 na univerzitetnem olimpijskem stadionu v Mexico Cityju.«

Profimedia

Robert Beamon, rojen v Queensu v New Yorku, je bil star manj kot eno leto, ko je njegova mati umrla zaradi tuberkuloze.
"Moja sreča je," pravi danes, "da sem posnel album z jazz, funk, hip-hop skupino z naslovom 'Stix bones and the bone squad'. In zelo se zabavam." Ime albuma: "Olimpik Soul".

Preberite še: 

Nove fotografije teniške legende šokirale javnost: mnogi ga ne bi prepoznali

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger