Patricija Crnkovič: Pri 18-ih je že navdih številnim plesalcem

Patricija Crnkovič: Pri 18-ih je že navdih številnim plesalcem (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
23. 2. 2016

Patricija Crnkovič je 18-letna plesalka, ki je v svoji plesni karieri nanizala že veliko plesnih odličij. Plesnemu izobraževanju nameni velik del svojega vsakdana in odločena je, da bo plesu posvetila svoje življenje.

V navdih je številnim plesalcem, pa tudi svoji mlajši sestrici, ki pa jo le redko vidi, saj Particija poleg Gimnazije Bežigrad obiskuje tudi Srednjo baletno šolo, preostali prosti čas pa posveti še treningom modernega plesa v Kazini.

Kdaj ste spoznali, da bo ples postal vaš vsakdanji spremljevalec?

Patricija: Plesati sem začela že v vrtcu. Ker sem bila zelo sramežljiva in sem se težko vključila v družbo, mi je ples pomagal pridobiti samozavest.

Kdo pa je menil, da bi vam ples koristil, mama?

Patricija: Ja, na začetku je tudi ona plesala z mano. Potem me je vpisala še na balet.

Je bila tudi mama plesalka?

Patricija: Ne, ne. Me je pa spodbujala, da bi plesala.

Nad katero zvrstjo pa ste se najbolj navdušili?

Patricija: Najprej sem šla v plesno šolo na avdicijo za hip-hop, ker je bil takrat popularen. Ampak mi ni ležal. Zato mi je mama predlagala, da grem še na avdicijo za džez balet. Na hip-hop me niso sprejeli, na džez baletu pa so me, in tako se je začelo. Ko sem začela intenzivno plesati in trenirati, mi je postajalo vse bolj jasno, da bom plesalka.

Ste dijakinja 4. letnika Gimnazije Bežigrad, vzporedno hodite na Srednjo baletno šolo in najdete čas tudi za treninge modernih plesov v plesni šoli Kazina – kako vam uspe usklajevati šolske in plesne obveznosti?

Patricija: Na gimnaziji mi gredo zelo na roke in mi pomagajo.

Imate status športnice?

Patricija: Imam. Ne hodim pa v športni razred. Imam zelo razumevajočo razredničarko, ki mi vedno pride nasproti. Nikoli ni težav, ko sem odsotna, ker imam velikokrat treninge dopoldne. Snov pa potem sama nadoknadim doma.

Kdaj pa največ manjkate?

Patricija: Ko je tekmovalna sezona in baletna produkcija, takrat veliko manjkam v šoli in se potem doma sama učim. Tudi profesorji so prijazni in me že poznajo in vedo, da bom opravila svoje obveznosti. Vesela sem, da so učitelji dojemljivi za moj ples, ker je nemogoče, da bi bila sicer na vseh koncih.

Če bi morali izbirati, kaj bi izbrali – balet ali moderne plese?

Patricija: Ničesar ne morem izpostaviti. Vidim se kot moderna plesalka, ampak ker bi bila rada dobra, moram plesati tudi balet. Baletna osnova je pomembna, ker telo lepo postavi in ti da tudi fizično kondicijo ter pomaga razvijati tehniko, ki jo lahko na različne načine izkoristiš v modernem plesu.

Patricija Crnkovič, plesalka

Živite v Kamniku, šolate se v Ljubljani in tam tudi trenirate, kako premagujete to razdaljo?

Patricija: Zjutraj ob sedmih grem z vlakom v šolo in sem v Ljubljani do večera, potem me pa starši pridejo iskat.

Kaj pa avto?

Patricija: Lahko bi že imela izpit za avto, ampak poleti še nisem bila polnoletna, zdaj pa ne vem, kdaj bi lahko delala izpit. Sredi noči? Če bom šla v tujino, ga verjetno tudi ne bom delala.

Za zdaj vas šolanje še veže na Slovenijo, pa imate močno željo po plesnem študiju v tujini?

Patricija: Letošnje leto se moram odločiti za naprej in sem razmišljala, da bi res šla študirat na plesno akademijo v tujino, kar bi mi lahko kasneje pripomoglo, da bi se lahko zaposlila doma.

Kam pa bi šli?

Patricija: Na Nizozemsko. Evropa je v modernem plesu v prednosti pred Ameriko. To mi je všeč, ker ni tako zelo daleč. Nizozemska ima dobro razvit sistem, tudi za študente je dobro poskrbljeno, dober standard imajo.

Bi se morali naučiti tudi nizozemski jezik?

Patricija: Ne, na srečo ne, ker je program v angleščini.

Kje pa se vidite v prihodnosti – kot trenerka v plesni šoli, kot plesalka v gledališču ali morda v kakšni drugi plesni vlogi?

Patricija: Najbolj si želim delati v gledališču. Rada bi čim dlje plesala na odru.

Pa vas mika tudi igralstvo?

Patricija: Ne. Se pa tudi skozi ples vživljamo v različne vloge in moramo imeti malo igralskega znanja. Da bi se pa temu posvetila, pa ne, me ne zanima.

Kako pa vaši starši gledajo na ples, ki ni poceni šport?

Patricija: Zelo me podpirajo pri tem in razumejo, da je to edino, kar bi rada počela v življenju. Sprejemajo to in mi stojijo ob strani finančno, čustveno in mentalno. Je pa tudi moja mlajša sestrica navdušena nad plesom.

V svoji plesni karieri ste nanizali že precej plesnih odličij s tekmovanj, Plesna zveza Slovenije vas je razglasila za plesalko leta 2014, tudi Olimpijski komite vam je podelil priznanje ... Na kateri dosežek ste pa sami najbolj ponosni?

Patricija: Nagrad in medalj se razveselim, ampak kot plesalki mi je velikokrat bolj pomembno, ko sama pri sebi opazim napredek.

Vas tudi kdo opomni, da napredujete?

Patricija: Navadno najprej pri sebi opazim napredek, ki ga potrdijo tudi pedagogi in trenerji.

Kdo pa je oseba, ki vam vliva največ plesnega zaupanja?

Patricija: Od trenerjev zagotovo Mitja Popovski iz Kazine. Veliko pa mi pomeni tudi mnenje Marinke Ribič iz Baletne šole, ki je izjemna pedagoginja in mi pomaga, da se baletno razvijam.

Vaši vrstniki navadno hodijo plesat v nočne klube. Ali je vas mogoče srečati tam?

Patricija: Ne, jaz sem po celem tednu tako utrujena, da mi več pomeni, da se med vikendom odpočijem in naredim kaj za šolo.

Za kaj pa si vzamete čas, ko niste v šoli ali na plesnih treningih in tekmovanjih?

Patricija: Predvsem se poskušam naspati, prebrati kakšno dobro knjigo, malo razmisliti o načrtih za naprej. Ko se vseh plesnih obveznosti naveličam, med razmišljanjem vedno znova spoznam, koliko mi ples pomeni, in potem si spet želim nazaj.

Koliko časa pa zdržite brez plesa?

Patricija: Poleti imam dva tedna premora, več pa že ne.

Poleti torej trenirate samoiniciativno?

Patricija: Lansko poletje sem po krajšem premoru dober mesec trenirala sama, potem pa sem šla še na poletno plesno šolo.

Kako pa je s sprejemom na plesno šolo v tujini, morate opraviti kakšno avdicijo?

Patricija: Ja, sem se že prijavila na avdicijo in upam, da bom sprejeta.

Imate tudi rezervni načrt?

Patricija: Ne vem, če ne bom sprejeta, bom šla pa na neki študij, kemijo ali karkoli ... Imam še pol leta časa za razmislek. Me pa nič ne navdušuje tako zelo kot ples.

Napisala: Metka Pravst. Fotografije: Primož Predalič. Članek je bil objavljen v reviji Lisa. Obiščite www.lisa.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri