10 pravil za zdravo in varno kopanje

10 pravil za zdravo in varno kopanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 8. 2013

Pred skokom v vodo le upoštevajte nekaj naslednjih pravil.

1. Če ste se sončili, se morate pred odhodom v vodo malce ohladiti. Če boste zaplavali pregreti, bo to precej obremenilo vaše telo in krvni obtok, saj bosta morala v zelo kratkem času izenačiti temperaturno razliko.

2. Pred skokom v vodo se oprhajte. Rezultati testov namreč kažejo, da gost kopališča, ki se pred vstopom v bazen ne oprha, za 60-krat bolj obremeni vodo s klicami in povzročitelji bolezni kot gosti, ki nekaj minut stojijo pod prho in tako odstranijo ostanke kreme, potu in nečistoče.

3. Pozabite na svoj ego. Ne precenjujte svojih plavalnih sposobnosti, raje se odločite za kratek tečaj pravilnih tehnik plavanja in šele takrat pokažite, česa ste se naučili!

4. Pred plavanjem si nikar ne privoščite obilnega obroka, saj lahko povzroči zbadanje in slabo počutje, pa tudi motnje krvnega obtoka.

5. V vodo vedno trezni! Vinjene osebe v vodi ne ogrožajo le sebe, temveč tudi druge.

6. Med nevihto se ne zadržujte v vodi, saj je lahko smrtno nevarno. Razlog: glava sega iz vode in tako predstavlja najvišjo točko. Tudi potopitev pod vodo ne pomaga. Če se bliska v bližini, impulzi med drugim sežejo tudi v vodo.

7. Tobogan - zabavno vendar lahko tudi nevarno. Najprej preberite ustrezna navodila na tabli. In jih nato tudi upoštevajte.

8. Uporabljate plavalne copate? Te vas bodo zaščitile pred poškodbami (steklene črepinje, koščki lesa, ostre skale) in tudi pred nožnimi glivicami pod prho.

9. Jezero ali kopališče nista toaleta! Pred plavanje poiščite primeren prostor in opravite svojo potrebo.

10. Smeti vedno odlagajte v smetnjake! Če bo vsak pospravil za sabo, bo kopališče vedno čisto pričakalo vse obiskovalce.