Darko Đurić: Zgled vsem mladim športnikom in dvakrat svetovni prvak

Darko Đurić: Zgled vsem mladim športnikom in dvakrat svetovni prvak (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
2. 9. 2013

Darko, ki bo prihodnji teden dopolnil 24 let, se je rodil z izjemno redko gensko napako, brez nog in leve roke, a trdno odločen, da mu to ne bo preprečilo sanj. Danes je zgled vsem mladim športnikom, saj je premagal fizične ovire in dvakrat postal svetovni prvak.

Darka so pri dveh letih k sebi vzeli Debeljakovi iz Podbrezij. Čeprav sta zakonca Milan in Veronika že imela štiri svoje otroke, sta Darka vzela v svoj dom in mu omogočila lepo mladost.

Plavati se je naučil pri desetih letih v šoli v naravi, resneje se je temu športu posvetil leta 2007 v klubu Gorenjska banka Radovljica in nato nadaljeval kot reprezentant plavanja Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite.

Pred tedni je zastopal slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Montrealu, kjer je na najvišjo stopničko stopil kar dvakrat.

V svoji paradni disciplini 50 metrov delfin je pometel s konkurenco, naslednji dan pa osvojil zlato odličje še na 100 metrov prosto.

»Glede na lanski rezultat, ko sem na paraolimpijskih igrah postavil svetovni rekord in ostal brez medalje, je naslov svetovnega prvaka obliž za vse skupaj. Naredili smo velik korak k uresničitvi cilja, ki smo si ga postavili za olimpijske igre v Riu de Janeiru leta 2016. Verjamem, da nam bo z dobrim delom uspelo!«

Darko Đurić, plavalec

Darka je kljub nekajurni zamudi letala v Ljubljani na tiskovni konferenci ob zvokih harmonike pričakalo okoli 50 zvestih navijačev, ki so čestitali mlademu športniku.

Anja Kontrec, foto: Aleš Pavletič