Kdaj otroka navajati na vodne aktivnosti?

Kdaj otroka navajati na vodne aktivnosti? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 8. 2014 Vir: Lisa

Strokovnjakinjo na področju fizioterapije in razvojno-nevrološke obravnave dojenčkov in otrok Špelo Gorenc Jazbec smo povprašali, pri kateri starosti je priporočljivo začeti otroka navajati na vodne aktivnosti in kako je z uporabo rokavčkov, napihljivih obročev in drugih pripomočkov.

Ali dojenčki v vodi potrebujejo plavalne pripomočke?

Za dojenčke se najbolj priporoča, da jih v vodi nekdo drži v naročju, saj se tako vsekakor počutijo najbolj varne in prejmejo največ opore. Sama uporaba pripomočkov, kot so obroči in podobno, ne priporočam.

Pomembno je tudi, da se skupaj z otrokom privajamo na vodo, se z njim igramo in ga navadimo na dejstvo, da ni nič narobe, tudi če ga voda kdaj pa kdaj malce poškropi po obrazu, če gredo usta kdaj pod vodo in če pozneje celo potopi glavo pod vodo.

Kdaj je priporočljivo otroka začeti navajati na vodo in kopanje zunaj domače kopalnice?

Starost, ob kateri je primerno otroke navajati na vodo, je zelo odvisna od posameznega malčka. Mnenja so različna, vendar je na splošno za bazen, v katerem je voda klorirana, priporočljivo, da je dojenček že malce starejši – vsaj osem do deset mesecev.

Za bolj naravna kopališča, na primer morje in jezera, pa je lahko tudi mlajši, vendar je običajno to predvsem odvisno od temperature vode.

Kako pa je s plavalnimi pripomočki pri starejših otrocih?

Pri starejših otrocih, ki so v vodi že samostojnejši, je uporaba raznih plavalnih desk in podolgovatih pen dobrodošla, saj jim tovrstni pripomočki še vedno omogočajo prosto gibanje v vodi.

Čeprav napihljivi obroči in rokavčki vsekakor niso najboljši, pa nekako vseeno bolj odobravam rokavčke, saj še vedno omogočajo več svobode v gibanju in večjo varnost kot obroči.