Ne potapljaj se na vdih, ko te zebe!

9. 7. 2011

Če bi radi bolj aktivno in hkrati zabavno ter zanimivo preživeli poletne počitnice na morju, je potapljanje na vdih ena boljših rešitev. V vodi boste zaradi zanimive morske pokrajine ostali dalj časa.

Temelj za potapljanje na vdih so dobra maska z dihalko in plavutke. Vsekakor bodite maksimalno previdni, začnite šnorkljati na globinah le nekaj metrov in imejte nekoga, ki vas nadzoruje. Potapljajte se na primernih lokacijah brez morskega prometa in drugih nevarnosti. Seveda se vam ni treba sploh potopiti, lahko samo plavate v plitvi vodi in opazujete podvodni svet z morske gladine.

Kaj je potapljanje na vdih

Potapljanje na vdih je zvrst potapljanja z enim samim vdihom zraka, ki ga zajamemo na površini. Gre za potapljanje brez tehničnih pripomočkov (kisikova bomba), ki bi nam omogočali daljše bivanje pod vodo. To je najstarejša in najosnovnejša potapljaška tehnika v zgodovini človeka in je tudi danes najbolj naravna in človeku najbližja. Brez plavutk pod vodo plavamo z rahlo prirejenim prsnim stilom (žabica), s plavutkami pa migamo samo z nogami kot pri prostem slogu (kravl). Pri potopu navadno naredimo polpreval v globino in izdihujemo zrak. Ko se vračamo, ne izdihujemo zraka in se ne ustavljamo.

Kako izenačiti pritisk?

Marsikdo se pri potopu ustavi na treh, štirih metrih zaradi neznosne bolečine v ušesih. Bolečina nastane zaradi razlike v pritisku okolice in pritisku v srednjem ušesu. Da ta pritisk izenačimo, se je treba stisniti za nos in nato močno pihniti – dokler ne začutimo, da nam 'odpre' ušesa. To je treba početi čim pogosteje oziroma preden vas karkoli zaboli.

Nasveti

Na trgu je pestra ponudba mask in plavutk. Dobre maske so iz mešanice gume, posebne plastike, silikona in grafita. Najpomembneje je, da se maska, ko si jo le prislonite na obraz in vdihnite zrak skozi nos, prisesa na obraz. Stanejo od 15 do 60 evrov in več.

Plavutke – krajše in širše plavuti so okretnejše kot daljše, a narediti boste morali večje število zamahov, če boste hoteli slediti tistim z daljšimi. Daljšim, do 100 centimetrov dolgim plavutim, pravimo tudi globinske plavuti. Za potapljanje na nekaj metrih globine povsem ustrezajo krajše plavuti.Stanejo od 25 do 300 evrov in več. Lahko si kupite tudi podvodni fotoaparat in tako shranite nepozabne trenutke pod vodo. Pod vodo je treba poskrbeti za minimalno porabo kisika. Pri tem ima največji pomen sproščenost.

Vpišite se v potapljaški tečaj. Ne potrebujete nobenega predznanja in ni vam treba biti dobro fizično pripravljeni (v vsakem primeru je bolje, če ste). Cene za začetni tečaj se gibljejo od 150 evrov.
Samo za informacijo: potapljaška točka Nemo za tedenski tečaj od ponedeljka do nedelje (med tednom tečaj poteka v Ljubljani, med vikendom pa na morju) stane 240 evrov.

Več na www.divepoint-nemo.com

Zanimivosti

  • Največ nesreč pri potopih se zgodi, ker se potapljači zagozdijo med skale oziroma v podvodne luknje ali pa pretiravajo z zadrževanjem zraka in tik pod gladino omedlijo.
  • Veliko potapljačev na vdih je navdihnil francoski film Velika modrina režiserja Luc Bessona.
  • Redno potapljanje v telesu požene nekatere nezavedne mehanizme, ki jih imenujemo potapljaški refleks. To so procesi, ki nam olajšajo in izboljšajo bivanje pod vodo in izvirajo iz genskega spomina, zapisanega pred milijoni let, ko smo še živeli v vodi. Novorojenčki imajo še posebej razvit potapljaški refleks in se ob potopitvi praviloma prav dobro počutijo, samodejno zadržijo dih in plavajo žabico.
  • Potapljanje z masko – šnorkljanje (oz. potapljanje dihalko – šnorkelj, da nam ni treba zajemati sape in lahko neprekinjeno opazujemo morsko gladino) je izumil slavni Jacques Cousteau (raziskovalec morja, znan po svojih dokumentarnih filmih) leta 1943.
  • Voda je medij, skozi katerega svetloba potuje drugače, zato je tudi naš vid pod vodo drugačen, brez maske ali očal pa vidimo le motno sliko, saj je oko ne more izostriti.

iz Lise