Plavanje - čudovita poletna aktivnost, ki krepi celo telo

Plavanje - čudovita poletna aktivnost, ki krepi celo telo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 7. 2016

Če še niste, pa vaše misli najbrž že hitijo k dopustu ob morju. Kar pomeni, da se boste imeli že kmalu priložnost pognati v vodo, se v njej čudovito osvežiti in brezskrbno uživati.

Lahko pa jo seveda izrabite tudi za dobrodošlo vzdržljivostno vadbo, pri kateri bosta primerno obremenjeno vaše srce in dihalni sistem, pa tudi mišice rok in trupa, ki jih drugače morda zanemarjate, bodo prišle na svoj račun.

Pa še na težave z vročino, ki ni poleti nič kaj pisana na kožo tekačem in drugim 'kopenskim' športnikom, se lahko požvižgate. Podobno kot tudi na bolečine, ki vam morda onemogočajo reden tek ali kakšno podobno dejavnost, in na morebit­ne odvečne kilograme, ki drugače obremenjuje vaše sklepe.

Voda, ki bo 'prevzela' nase dobršen del vaše teže, vas bo prijazno rešila vseh teh težav. Zato je plavanje tudi primerna športna dejavnost za vse, ki imate težave s hrbtom. Ali pa morda okrevate po kakšni poškodbi ali po bolezni. Razpon obremenitve pri plavanju je izjem­no velik in če morate biti zaradi zdravja pri soočanju z naporom zelo previdni, bo plavanje verjetno prava izbira. Tako velik razpon obremenitve kot pri plavanju, vam je na voljo morda samo še na kolesu.

Na voljo vam je prav počasno čofotanje, ki mu 'pravi' plavalci radi omalovažujoče pravijo kopanje. No, na drugem skrajnem koncu pa plavanje predstavlja napor, ki bo dodobra utrudil celo kondicijsko vrhunsko pripravljenega človeka.

V vsakem primeru se morate pri plavanju boriti proti uporu vode, za kar lahko porabite veliko energije, celo več kot pri številnih športih na kopnem. Kar pomeni, da se bodo morebitne odvečne zaloge telesne maščobe veliko bolj topile, kot če bi zgolj lenobno uživali na obali in se le tu in tam podali v vodo na kratko osvežitev.

Redna vadba

Sicer pa vam niti ni treba čakati na poletni dopust in na morje – pomislite, ali nimate možnosti za ukvarjanje s tem lepim športom na dosegu roke, v bližnjem bazenu ali na kopališču, ki se odpre v poletnem času. Tako boste prišli na morje bolje pripravljeni in v vodi boste še toliko bolj uživali.

Lahko pa si plavanje izberete kot svojo glavno poletno športno aktivnost. Predlagamo, da je vadba redna, denimo vsak drugi dan, lahko tudi pogosteje. A nikar ne pretiravajte. Če niste ravno športno ambiciozni, bo petkrat v tednu čisto ali celo več kot dovolj. Pri čemer se je priporočljivo držati enega osnovnih pravila športne vadbe: dnevu, ko ste se v vodi kar dobro namučili, naj sledi dan počitka ali pa dan, ko boste plavali krajši čas, predvsem pa manj intenzivno. Nič ne bo narobe, če boste raje počeli kaj drugega. Najpomembneje je, da vas plavanje ne začne prekomerno utrujati in dolgočasiti.

In ne pozabite

Plavanje je izredno lep šport, ob precenjevanju svojih zmožnosti pa je lahko celo nevaren. Ne oddaljujte se preveč od obale in pazite na čolne, ki drvijo mimo.

Upoštevajte tudi, da vas veter in morski tok, če niste prav vešč plavalec, lahko odnesejo dlje, kot bi si želeli. Pri čemer vas lahko zgrabi panika, kar položaj samo še poslabša.

Pa tudi krči v vodi so, še zlasti če je ta nekoliko hladnejša, vse prej kot prijet­na stvar. Ampak z osnovno previdnostjo so možnosti za te nevšečnosti na srečo dokaj majhne.

Urška Hafner in MMAML