Foto: Pokal Bleda v zimskem plavanju

Foto: Pokal Bleda v zimskem plavanju (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
2. 3. 2013

Pokal Bleda v zimskem plavanju je preteklo soboto gostil tekmovalce iz kar devetih držav. Vzdušje je bilo vroče, plavalci pa pripravljeni in ogreti ter po koncu svoje runde pripravljeni priznati, da je bila voda prekleto mrzla.

Da ne boste mislili, da se v zimskem plavanju pomiri le nekaj čudakov. Na tekmovanje je bilo prijavljenih kar 69 plavalcev, med njimi kar nekaj predstavnic nežnejšega spola.

V ledeno mrzlo jezero so se tako pognali plavalci iz Avstralije, Hrvaške, Irske, Nemčije, Portugalske, Rusije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA.

Temperatura vode v Blejskem jezeru je trenutno tri stopinje Celzija, tekmovalcev pa ni ogrel niti zrak, ki se ni dvignil nad nič stopinj.

Za poseben dogodek je poskrbel Britanec Hayden Welch, prvi Zemljan, ki je Rokavski preliv preplaval hrbtno. Ker na Otoku ni našel dovolj mrzle vodice, je prišel na Gorenjsko, da bi se vpisal v organizacijo Ledena milja, ki ima sedež v južnoafriškem Cape Townu – kandidat mora preplavati miljo, kar je 1.609 metrov, v vodi, ki ima manj kot pet stopinj. Član organizacije je postal v 37 minutah in 23 sekundah. Priči, ki bosta poskrbeli, da bo vse poknjiženo po pravilih, sta bila Borut in Martin Strel.

Foto: Tina Lucu