To so pozitivne posledice, ki jih ima vaše telo ob rednem plavanju

16. 7. 2019
Deli
To so pozitivne posledice, ki jih ima vaše telo ob rednem plavanju (foto: profimedia)
profimedia

Če bi plavali skozi celo leto in ne samo poleti, bi opazili kar nekaj dobrih posledic.

Naj vas navdušimo nad plavanjem s tem, ko pojasnimo, kako na redno plavanje reagira telo.

  • Srce

Pozitivne posledice plavanja so potrdili znanstveniki v dveh študijah, objavljenih na Harvard Health Publishing.

1. V prvi raziskavi so primerjali 46.000 moških in žensk, ki so bili sprehajalci, tekači, plavalci in fizično neaktivni. Merili so njihov krvni pritisk, holesterol in ravni energije ter druge preiskave povezane s srčnožilnim sistemom. Najbolje so se odrezali plavalci in tekači.

2. Naslednja študija vključuje 40.547 moških, starih med 20 in 90 let. Po približno 13 letih opazovanja, sta preminila 2 % plavalcev, 8 % tekačev, 9 % sprehajalcev in 11 % fizično neaktivnih ljudi.

Plavanje je opredeljeno kot aerobna vadba, kar pomeni, da pomaga krepiti srce. Zato lahko bolje črpa kri in pospeši krvni obtok.

  • Pljuča

Plavanje in potapljanje lahko povečata kapaciteto pljuč, ki lahko zato sprejmejo več kisika. Aktivnost je primerna tudi za nekatere astmatike, saj lahko vlažen zrak v zaprtem bazenu olajša težave, ki jih ima astmatik pri športu in gibanju.

*Nasvet: Če se odločite za plavanje, se naučite pravilnega dihanja, saj lahko v nasprotnem primeru ogrozite svoje življenje.

  • Sklepi

Spomnite se, kako pomirjujoče je lebdeti na vodni površini, ko se za to ne potrebujete posebej truditi. Voda deluje kot blazina, ki razbremeni sklepe, medtem ko smo v vodoravnem položaju. Ravno zato je  plavanje priporočljivo tudi za ljudi z artritisom in vse, ki imajo drugačne težave s sklepi. Pomislite, koliko moči bi potrebovali, če bi hoteli plavati po suhem?

Plavanje je primerno tudi za starejše, ki imajo ob padcih lahko hujše posledice kot zdrav mlad človek. Ker tam verjetno ne bodo izgubili ravnotežja in se udarili ob trdo površino, se brez skrbi podajo v bazen, reko, morje …

  • Mišice

Voda ustvari naravni upor mišicam. Če ste že kdaj preizkusili trening z uporom, veste, da je upor enakovreden sili s katero udarjate oziroma se gibljete. V vodi je enako: globlje kot greste, bolj enakomeren je upor napram vašim zamahom. Takšen trening za mišice je priporočljiv za vse, ki do sedaj niste bili veliko športno aktivni, se borite z odvečnimi kilogrami ali prehajate v tretje življenjsko obdobje.

Preverite tudi: Koliko kalorij pokurite med plavanjem? 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ